سرطان
همه چیز در مورد سرطان کبد
سرطان کبد به انگلیسی (liver cancer)، این نوع سرطان زمانی رخ می دهد که سلول های کبد به صورت غیر طبیعی رشد میکنند، که ممکن است بدخیم(سرطانی) یا خوش خیم (غیر سرطانی) باشد. این میتواند از انواع مختلف سلولهای کبد، از جمله هپاتوسیتها (نوع اصلی سلولهای کبد)، سلولهای لولههای صفراوی یا سلولهای محیطی عروق خونی داخل کبد، توسعه یابد. سرطان کبد ممکن است اولیه باشد، به این معنی که از کبد شروع میشود، یا ثانویه (فراگیر) باشد، به این معنی که از دیگر قسمتهای بدن به کبد منتقل شده است. انواع متداول سرطان کبد اولیه شامل کارسینوم هپاتوسلولار یا کارسینوم سلول های کبدی (HCC) و کلانژیوکارسینوما (CCA) می باشند. سرطان کبد اغلب با بیماری مزمن کبد، مانند سیروز، هپاتیت ویروسی یا بیماری کبد چرب، همراه است.
عامل های سرطان کبد
چندین عامل خطر با سرطان کبد مرتبط است، از جمله عفونت مزمن با ویروسهای هپاتیت B یا C، مصرف مفرط الکل، بیماری چربی غیرالکلی کبد (NAFLD)، سیروز ، تماس با برخی سموم یا مواد شیمیایی، و برخی بیماریهای ژنتیکی.
علائم سرطان کبد
علائم سرطان کبد شامل زردی پوست و چشمها، درد یا حساسیت در شکم، کاهش وزن، کاهش اشتها، تهوع و استفراغ، تورم در شکم، بزرگ شدن اندازه کبد یا طحال، خارش پوست ، خستگی و تب میشوند، که به عنوان نشانه های خاموش سرطان کبد شناخته شده اند. در سرطان کبد پیشرفته این نشانه ها تشدید شده و بیمار را تحت تاثیر قرار می دهد .
علاوه بر موارد ذکر شده سرطان کبد در زنان ممکن است بر تعادل هورمونی تأثیر بگذارد و باعث تغییرات دوره قاعدگی در برخی از زنان شود . ممکن است که علائم سرطان کبد ناشی از شرایط دیگری نیز باشند، و داشتن یک یا چند تا از این علائم لزوماً به معنای داشتن سرطان کبد نیست. با این حال، اگر یک یا چند تا از این علائم را تجربه میکنید، به ویژه اگر آنها به طول بیانجامند یا بهبود نیابند، مهم است که برای ارزیابی و تشخیص به یک پزشک متخصص سرطان در کبد مراجعه کنید. شناسایی و درمان زودهنگام، بهترین فرصت برای حصول نتایج موفق در درمان سرطان کبد را فراهم میکند.
شیوه های درمانی سرطان کبد
گزینههای درمانی برای سرطان کبد وابسته به عوامل مختلفی از جمله مرحله بالینی سرطان، سلامت کلی بیمار، و ترجیحات شخصی آنها متفاوت است. درمان ممکن است شامل جراحی، پیوند کبد، شیمی درمانی، پرتو درمانی ، درمان هدفمند، یا ترکیبی از این رویکردها باشد. برخی از روشهای متداول درمان سرطان کبد عبارتند از:
هپاتکتومی (hepatectomy)
هپاتکتومی جراحی است که با آن قسمتی از کبد یا کل آن برداشته می شود. اگر سرطان محلی باشد و محدود به کبد باشد. با گذشت زمان، بافت سالم باقیمانده دوباره رشد می کند و جایگزین بافت از دست رفته می شود.
پیوند کبد
در پیوند کبد، کبد بیمار با کبد سالم از یک اهدا کننده جایگزین میشود. فقط درصورتی که بیماری به دیگر بخش های بدن سرایت نکرده باشد. همچنین داروهایی برای جلوگیری از ردپیوند توسط پزشک تجویز می شود.
ابلیشن (Ablation)
ابلیشن شامل روش هایی که از گرما یا سرما برای از بین بردن سلولهای سرطانی در کبد استفاده میکنند. در این روش، بیحسی موضعی انجام می گیرد تا از احساس درد جلوگیری شود. روشهای مختلفی مانند ابلیشن با فرکانس رادیویی (RFA)، ابلیشن با مایکروویو (MWA) را رد بر می گیرد
شیمیدرمانی کبد
شیمیدرمانی کبد یکی از روشهای دارو درمانی برای کشتن سلولهای سرطانی یا کنترل رشد آنها است. که از طریق ورید یا رگ های خونی به بیمار تزریق می شود. در این روش دارو از تمام قسمتهای بدن عبور می کند، چه در محل اصلی تشکیل سلول مهاجم سرطانی و چه در مناطقی که سلولهای سرطان منتشر شدهاند (متاستاز)، عمل نابودی را انجام میدهد. در اکثر مواقع نیازی به بیهوشی وجود ندارد، این درمان میتواند به عنوان درمان اصلی یا از ترکیب با دیگر روشهای درمانی مورد استفاده قرار گیرد. عوارض جانبی مختلفی از جمله ریزش مو ،استفراغ، کاهش اشتها و لرز را تجربه میکنند. شیمیدرمانی همچنین میتواند خطر ابتلا به عفونت ( کاهش گلبول های سفید خون)، کبودی یا خونریزی آسان (کاهش تعداد پلاکت خون)، خستگی (کاهش تعداد سلول های قرمز خون) را افزایش دهد. هدف از شیمیدرمانی کبد کاهش اندازه تومور، کنترل گسترش سرطان، کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی بیمار است.
درمان هدفمند
داروهای درمان هدفمند به طور خاص بر روی سلولهای سرطانی تأثیر میگذارند، آنها رشد تومور را کاهش میدهند و به توقف خونرسانی به تومور کمک میکنند. سورافنیب (sorafenib) به عنوان درمان هدفدار برای افراد مبتلا به سرطان کبد تأیید شده است، در حالی که آسیب کمتری به سلولهای طبیعی وارد میکنند. این داروها ممکن است به تنهایی یا به همراه سایر درمانها استفاده شوند. برای افرادی که تمایلی برای جراحی کبد یا پیوند کبد ندارند می تواند مفید باشد.
ایمونوتراپی(ایمنی درمانی)
داروهای ایمونوتراپی با تحریک سیستم ایمنی بدن برای شناسایی و حمله به سلولهای سرطانی کار میکنند. ایمونوتراپی ممکن است گزینهای برای برخی از بیماران با سرطان کبد پیشرفته باشد.
درمان تشعشعی
درمان تشعشعی با تشعشع از بیرون بدن یا تشعشع داخلی (براکیتراپی) میتواند به سلولهای سرطانی در کبد انجام شود و آنها را از بین ببرد. درمان تشعشعی اغلب به عنوان یک درمان تسکین دهنده برای تسکین درد، کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی استفاده شود.
مراقبت تسکینی
مراقبت تسکینی (حمایتی) بر کیفیت بهتر زندگی بیماران سرطان کبد پیشرفته تمرکز دارد، بیمارانی که تحت روش های درمانی متعدد از جمله شیمی درمانی، پرتو درمانی یا جراحی قرار گرفته اند، با کنترل علائمی مانند درد، تهوع و خستگی میتواند به عنوان محور اصلی مراقبت برای بیماران با سرطان پیشرفته ارائه شود.
پیشگیری
شناسایی زودرس و درمان به موقع میتواند پیشبینی برای افراد مبتلا به سرطان کبد را بهبود بخشد. با این حال، علائم اغلب تا زمانی که سرطان در مرحله پیشرفتهای باشد، ظاهر نمیشوند، برای شناسایی زودرس، آزمایشهای منظم برای افراد در معرض خطر بالا اهمیت دارد.
شما بازدیدکننده عزیز می توانید با مراجعه به صفحه تماس با ما در وب سایت دکتر حسین ضیائی فوق تخصص گوارش و کبد بالغین به عنوان بهترین پزشک تهران و ایران نسبت به رزرو وقت ملاقات اقدام نموده و در اسرع وقت مشاوره لازم جهت درمان بیماری و گذراندن دوره درمان تماس حاصل نمایید.