بوی بد دهان به انگلیسی Bad Breath ، که به آن هالیتوز نیز گفته می شود، می تواند خجالت آور باشد و در برخی موارد حتی ممکن است باعث اضطراب شود. جای تعجب نیست که قفسه های فروشگاه ها مملو از آدامس، نعناع، دهان شویه و سایر محصولات برای مبارزه با بوی بد دهان هستند. اما بسیاری از این محصولات تنها اقدامات کوتاه مدت هستند. به این دلیل است که آنها به علت مشکل رسیدگی نمی کنند. برخی ازغذاها، شرایط سلامتی و عادات از جمله دلایل بوی نامطبوع دهان هستند. در بسیاری از موارد، با تمیز نگه داشتن دهان و دندان های خود می توانید بوی بد دهان را بهتر کنید. اگر خودتان نمی توانید بوی بد دهان را حل کنید، به دندانپزشک یا یک متخصص گوارش مراجعه کنید تا مطمئن شوید که یک بیماری جدی تر باعث ایجاد آن نمی شود.
فهرست مطالب
علائم بوی بد دهان
بوی بد دهان بسته به علت آن متفاوت است. برخی افراد حتی با وجود اینکه بوی دهانشان کم است یا اصلاً بوی دهان ندارند، بیش از حد نگران نفس خود هستند. از آنجایی که تشخیص بوی نفس شما دشوار است، از یک دوست نزدیک یا خویشاوند بخواهید تا تأیید کند که آیا دهان شما بو می دهد یا خیر.
علت بوی بد دهان
بیشتر بوی بد از دهان شما شروع می شود. دلایل احتمالی زیادی وجود دارد، از جمله:
غذا. تجزیه ذرات غذا در داخل و اطراف دندانها میتواند منجر به باکتریهای بیشتر و ایجاد بوی بد شود. خوردن برخی غذاها مانند پیاز، سیر و ادویه جات نیز می تواند باعث بوی بد دهان شود. پس از هضم این غذاها، وارد جریان خون می شوند، به ریه های شما منتقل می شوند و بر تنفس شما تأثیر می گذارند.
محصولات تنباکو. سیگار باعث بوی نامطبوع دهان می شود. مصرف کنندگان دخانیات نیز بیشتر در معرض ابتلا به بیماری لثه هستند که یکی دیگر از منابع بوی بد دهان است.
تمیز نگه نداشتن دهان و دندان. اگر روزانه مسواک نزنید و نخ دندان نکشید، ذرات غذا در دهان شما باقی می ماند و باعث بوی نامطبوع دهان می شود. یک لایه بی رنگ و چسبنده از باکتری به نام پلاک روی دندان شما تشکیل می شود. اگر مسواک زده نشود، پلاک می تواند لثه های شما را تحریک کند. در نهایت میتواند بین دندانها و لثههای شما پاکتهای پر از پلاک ایجاد کند. مرحله اولیه بیماری لثه به عنوان ژنژیویت شناخته می شود. بیماری لثه در مراحل پایانی همراه با تحلیل استخوان پریودنتیت نامیده می شود. زبان شما همچنین می تواند باکتری هایی را که بو تولید می کنند به دام بیاندازد. دندان مصنوعی همچنین میتواند باکتریهای ایجاد کننده بو و ذرات غذا را جمعآوری کند، مانند وسایل دهانی ثابت یا متحرک مانند بریسهایی که به طور منظم تمیز نمیشوند یا به درستی جا نمیشوند.
دهان خشک. بزاق به پاکسازی دهان شما کمک می کند و ذرات ایجاد کننده بوی بد را از بین می برد. وضعیتی به نام خشکی دهان می تواند بخشی از بوی نامطبوع دهان باشد زیرا بزاق کمتری تولید می کنید. خشکی دهان به طور طبیعی در هنگام خواب رخ می دهد و منجر به “نفس صبحگاهی” می شود. اگر با دهان باز بخوابید بدتر می شود. خشکی دائمی دهان می تواند ناشی از مشکل غدد تولید کننده بزاق و برخی بیماری ها باشد.
داروها. برخی از داروها با ایجاد خشکی دهان می توانند منجر به بوی بد دهان شوند. بدن سایر داروها را تجزیه می کند و مواد شیمیایی آزاد می کند که می توانند روی تنفس شما حمل شوند.
بیماری های بوی بد دهان
عفونت. عفونت در دهان شما زخم های جراحی پس از جراحی دهان، مانند برداشتن دندان، و همچنین پوسیدگی دندان، بیماری لثه یا زخم های دهان می توانند باعث بوی نامطبوع دهان شوند.
بیماری های دهان، بینی و گلو. سنگ های کوچکی که در لوزه ها تشکیل می شوند، به نام سنگ لوزه، پوشیده از باکتری هایی هستند که می توانند باعث بوی بد دهان شوند. عفونت ها یا تورم دائمی در بینی، سینوس ها یا گلو می تواند منجر به چکه های بعد از بینی شود. این زمانی است که مایع بینی از پشت گلوی شما جاری می شود. این وضعیت همچنین می تواند باعث بوی نامطبوع دهان شود.
علل دیگر. بیماری هایی مانند برخی از سرطان ها می توانند بوی مشخصی از نفس را ایجاد کنند. همین امر در مورد اختلالات مربوط به فرآیند تجزیه غذا به انرژی بدن نیز صادق است. سوزش سر دل مداوم که از علائم بیماری ریفلاکس معده است، می تواند منجر به بوی نامطبوع دهان شود. یک جسم خارجی، مانند یک تکه غذا در سوراخ بینی، می تواند باعث ایجاد بوی بد در کودکان شود.
چه عواملی بوی بد دهان را تشدید می کند؟
اگر غذاهایی مانند سیر، پیاز و ادویه جات را بخورید، خطر بوی بد دهان شما بیشتر است. سیگار کشیدن، تمیز نگه نداشتن دهان و برخی داروها نیز مانند خشکی دهان، عفونت های دهان و برخی بیماری ها می توانند نقش داشته باشند. علاوه بر این، سایر بیماری ها مانند بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) یا سرطان می توانند منجر به بوی نامطبوع دهان شوند.
درمان بوی بد دهان
برای کاهش بوی بد دهان، کمک به جلوگیری از پوسیدگی و کاهش خطر ابتلا به بیماری لثه، به طور منظم دهان و دندان های خود را تمیز نگه دارید. درمان بیشتر برای بوی بد دهان می تواند متفاوت باشد. اگر پزشک شما فکر می کند که بیماری دیگری باعث بوی نامطبوع دهان شما شده است، احتمالاً باید به یک متخصص گوارش مراجعه کنید.
درمان بوی نامطبوع دهان توسط دندانپزشک
دندانپزشک شما برای کنترل بهتر بوی نامطبوع دهان ناشی از مشکلات دهان با شما همکاری خواهد کرد. اقدامات دندانپزشکی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
دهان شویه و خمیردندان. اگر بوی بد دهان شما به دلیل تجمع باکتری به نام پلاک روی دندان های شما باشد، دندانپزشک ممکن است دهان شویه ای را توصیه کند که باکتری ها را از بین ببرد. دندانپزشک شما همچنین ممکن است خمیر دندانی را توصیه کند که حاوی یک عامل آنتی باکتریال باشد تا باکتری هایی که باعث ایجاد پلاک می شوند را از بین ببرد.
درمان بیماری های دندان. اگر بیماری لثه دارید، دندانپزشک شما ممکن است به شما توصیه کند که به متخصص لثه، معروف به پریودنتیست مراجعه کنید. بیماری لثه میتواند باعث کنده شدن لثهها از دندانهای شما شود و پاکتهای عمیقی را باقی بگذارد که پر از باکتریهای ایجاد کننده بو میشود. گاهی اوقات فقط تمیز کردن حرفه ای این باکتری ها را از بین می برد. دندانپزشک شما همچنین ممکن است جایگزینی پرکردگی معیوب را توصیه کند، که محل پرورش باکتری است.
درمان خانگی بوی بد دهان
بعد از غذا مسواک بزنید. یک مسواک را در محل کار نگه دارید تا بعد از غذا از آن استفاده کنید. حداقل دو بار در روز، به خصوص بعد از غذا، با استفاده از خمیر دندان حاوی فلوراید مسواک بزنید. ثابت شده است که خمیردندان با خواص ضد باکتریایی بوی نامطبوع دهان را کاهش می دهد.
حدأقل یکبار در روز از نخ دندان استفاده کنید. نخ دندان کشیدن صحیح ذرات غذا و پلاک را از بین دندان های شما پاک می کند و به کنترل بوی بد دهان کمک می کند.
زبان خود را مسواک بزنید. زبان شما باکتریها را جمع میکند، بنابراین با دقت مسواک زدن میتواند بوی بد دهان را کاهش دهد. استفاده از زبانپاککن برای افرادی که به دلیل سیگار کشیدن یا خشکی دهان، باکتریهای زیادی روی زبانشان جمع میشود، مفید است. همچنین میتوانید از مسواکهایی که پاککن زبان دارند، استفاده کنید.
دندانهای مصنوعی، نگهدارندهها و محافظهای دهان را تمیز کنید. اگر از بریج یا دندان مصنوعی استفاده میکنید، حداقل یک بار در روز یا طبق دستور دندانپزشک، آنها را کاملاً تمیز کنید. اگر نگهدارنده دندان یا محافظ دهان دارید، هر بار قبل از استفاده، آنها را تمیز کنید. دندانپزشک شما میتواند بهترین محصول برای تمیز کردن را توصیه کند.
برای نگهداری بهتر چه کنیم؟
دهان خود را مرطوب نگه دارید. از تنباکو دوری کنید و آب فراوان بنوشید. کافئین، غذاهای تند یا الکل زیاد مصرف نکنید. همه می توانند دهان شما را خشک کنند. برای تولید بزاق بیشتر، آدامس بجوید یا آب نبات، ترجیحاً بدون قند را بمکید. برای خشکی دائمی دهان، متخصص گوارش شما ممکن است یک آماده سازی بزاق مصنوعی یا دارویی را تجویز کند که از طریق دهان مصرف می کنید و جریان بزاق را افزایش می دهد.
رژیم غذایی خود را تغییر دهید. از غذاهایی مانند پیاز و سیر که باعث بوی بد دهان می شوند دوری کنید. مصرف زیاد غذاهای شیرین نیز با بوی نامطبوع دهان مرتبط است.
مسواک خود را تعویض کنید. مسواک خود را در صورت ساییدگی هر 3 تا 4 ماه یا زودتر عوض کنید. همچنین یک مسواک با موهای نرم انتخاب کنید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
اگر بوی بد دهان دارید، نحوه تمیز نگه داشتن دهان و دندان خود را مرور کنید. سعی کنید سبک زندگی خود را تغییر دهید، مانند مسواک زدن دندان ها و زبان خود بعد از غذا خوردن، استفاده از نخ دندان و نوشیدن آب فراوان. اگر پس از ایجاد تغییرات همچنان بوی بد دهان دارید، به دندانپزشک خود مراجعه کنید. اگر دندانپزشک شما فکر می کند که یک بیماری جدی تری باعث بوی بد دهان شما شده است، ممکن است لازم باشد برای یافتن علت بو به یک متخصص گوارش مراجعه کنید. شما می توانید جهت مشاوره با کلینیک دکتر حسین ضیایی فوق تخصص گوارش مراجعه کنید و از خدمات این کلینیک بهره مند شوید. همچنین شما میتوانید سوالات و نظرات خود را در بخش دیدگاهها با ما به اشتراک بگذارید. دکتر حسین ضیائی در اولین فرصت به سوالات شما پاسخ خواهند داد.
پرسش و پاسخ
آیا گلاب برای بوی بد دهان موثر است؟
آب گلاب دارای خواص ضدباکتریایی و ضدالتهابی است که میتواند به کاهش رشد باکتریهای ایجاد کننده بوی نامطبوع دهان کمک کند. استفاده از آب گلاب برای غرغره دو بار در روز به مدت 30 ثانیه میتواند در کاهش بوی نامطبوع دهان مؤثر باشد.
آیا قرص مترو نیدازول 250 برای بوی بد دهان موثر است؟
مترونیدازول یک داروی ضدمیکروب است که برای درمان بوی نامطبوع دهان مورد استفاده قرار می گیرد. بر اساس تحقیقات انجام گرفته در این زمینه، اثربخشی این دارو در رفع بوی نامطبوع دهان مورد تایید است. دوز مصرفی مترونیدازول برای رفع بوی نامطبوع دهان، ۲۵۰ میلیگرم است و باید دو بار در روز مصرف شود.
چگونه بفهمیم بوی بد دهان از معده است؟
علایم شایع مشکلات معده و بوی نامطبوع دهان شامل بوی بد مداوم، حتی با رعایت بهداشت دهان، طعم ترش در دهان و بوی گندیدگی معده و علائمی مانند نفخ یا رفلاکس اسید معده هستند.
علت بوی بد دهان کودک چیست؟
بیماریهای لثه و پوسیدگی دندان از شایعترین علل تنفس بدبو در کودکان هستند. اصلاح این مشکلات میتواند به بهبود وضعیت تنفس کودکان کمک کند. اگر کودک شما به طور منظم مسواک میزند اما هنوز بوی بدی دهانش میآید، حتما باید به پزشک مراجعه کنید.