ارتباط خارش بدن و کبد چرب

ارتباط خارش بدن و کبد چرب

پوست نوعی سپر برای محافظت کردن از اعضای داخلی بدن است. که در واقع، پوست با نوع ویژگی که دارد، سیستم ایمنی بدن را از ویروسها، باکتریها و دیگر تهدیدات محافظت می کند. اگر سلولهای پوست هر نوع ماده مشکوکی را تشخیص دهند، که برای آنها عامل تهدید شناسایی شده به سرعت واکنش نشان داده و باعث التهاب ناحیه مورد نظر می شود. این التهاب میتواند منجر به خارش پوست شما شود. خارش پوست، حس ناخوشایندی است، که می تواند عامل بیرونی یا درونی داشته باشد، که شما را به خراشیدن و خاراندن پوست خود تحریک میکند. اما آیا خارشهای پوستی همیشه سطحی و جزئی هستند؟ چه زمانی باید نگران این خارش ها باشیم؟ آیا خارش پوست می تواند علائم بیماری بزرگتری مانند کبد چرب باشد؟

دلایل خارش پوست

از جمله دلایلی بیرونی خارش پوست می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • اگزما
  • حساسیت ها به مواد شوینده
  • عفونت قارچی
  • حساسیت فصلی

و عوامل درونی بیماری که می تواند باعث خارش پوست شود شامل موارد زیر است:

  • نارسایی کلیوی
  • بیماری های کبدی
  • کبد چرب

دلایل خارش پوست

خارش پوست و کبد چرب

اگر بصورت اتفاقی دچار خارش پوست می شوید نگرانی وجود ندارد. ولی در صورتی که خارش مداوم باشد، بطوری که در خواب احساس خارش کنید و خواب شما را دچار اختلال کند، باید حتما به پزشک مراجعه کنید و مشکل خود را مطرح کنید.

در صورتی که مشکل کبدی شما (مانند کبد چرب) توسط پزشک تایید شد، می تواند خارش پوستی خود را یکی از نشانه های بیماری کبدی خود بدانید. خارش نشات گرفته از بیماری کبد، معمولا در قسمت ران، کف دست و پهلوها بیشتر است.

علائم کبد چرب بر روی پوست

چربی خون شامل تریگلیسرید و کلسترول می باشد، افزایش این دو چربی خون میتواند منجر به بیماری های پوستی شود. همچنین، باعث تولید مقدار زیادی چربی در کبد می شود. تجمع چربی در کبد،  باعث بیماری کبد چرب در فرد می شود.

یکی از رایج ترین اثرات بیماریهای کبد و افزایش چربی خون بر روی پوست، بیماری گزانتوم است. در این بیماری، توده هایی زرد رنگ از چربی، بر روی بالای پلک و پایین چشم تجمع می یابند. این توده های چربی ممکن است در نقاط دیگری از بدن مانند مفاصل، زانوها، آرنج، دست ها و باسن هم دیده شوند. این توده ها معمولا برجستگی های خوشه ای، به رنگ زرد یا نارنجی هستند. و در زیر پوست قرار دارند. اغلب این توده ها درد ندارند، اما ممکن است خارش یا سوزش داشته باشند. همچنین، گزانتوم ها میتواند علامت بیرونی یک بیماری زمینه ای باشد، مانند:

چربی خون بالا: بالا بودن کلسترول یا تریگلیسرید در خون

کلستاز: در این بیماری جریان صفرا از کبد کند و یا متوقف شده و باعث تجمع نمک در بدن می شود و همراه با خارش شدید دست و پا وبدن است.

سیروز صفراوی اولیه: یک بیماری خودایمنی بوده که سیستم ایمنی بدن به مجرای صفراوی حمله کرده و آن از بین می برد.

دیگر علائم پوستی شامل موارد زیر است:

  • یرقان یا همان زردی پوست

زردی پوست زمانی رخ می دهد که کبد نتواند بیلی روبین را دفع کند. زردی(یرقان) در ابتدا سفیدی چشم و اطراف دهان و سپس پوست را در بر می گیرد.

  • گشاد شدن مویرگ های خونی

از دیگر علائم، گشاد شدن عروق خونی در اطراف مویرگ های مرکزی است. که باعث قرمزی دست و صورت و کبود شدن پوست می شود.

  • لکه های پوستی وسفید شدن ناخن

این علائم کمتر دیده شده و بروز آنها مطلقا بیانگر ابتلا به بیماری های کبدی نیست. مانند لکه های ریز قرمز رنگ یا پوسته ریزی از علائم بیماری های کبدی است. سفید شدن رنگ ناخن از نشانه های بیماری کبدی است، که به دلیل کمبود آلبومین است. خونریزی های سطحی پوست می تواند یکی دیگر از علائم اختلال در کارکرد کبد باشد.

علائم کبد چرب بر روی پوست

علت کبد چرب

کارشناسان دقیقاً نمی دانند که چرا چربی در برخی از کبدها و در برخی دیگر تجمع نمی یابد. بطور کلی موارد زیر باعث کبد چرب می شوند:

  • ژنتیک
  • اضافه وزن یا چاقی
  • مقاومت به انسولین
  • دیابت نوع 2 (هیپرگلیسمی)
  • سطوح بالای چربی ها به خصوص تری گلیسیرید در خون.

این مشکلات سلامتی ممکن است به کبد چرب کمک کند.

برای پیشگیری از کبد چرب چه کارهایی می توان انجام داد؟

رژیم غذایی سالم داشته باشید. رژیم غذایی سالمی داشته باشید که سرشار از میوه ها، سبزیجات، غلات کامل و چربی های سالم است.

الکل وشکر ساده را محدود کنید. از نوشیدنی های شیرین مانند نوشابه، نوشیدنی های ورزشی، آب میوه ها و چای شیرین خودداری کنید. نوشیدن الکل می تواند به کبد شما آسیب برساند و باید از مصرف آن اجتناب کرد یا به حداقل رساند.

وزن مناسبی داشته باشید. اگر اضافه وزن یا چاق هستید، با پزشک خود همکاری کنید تا به تدریج وزن خود را کاهش دهید. اگر وزن مناسبی دارید، با خوردن یک رژیم غذایی سالم و ورزش برای حفظ آن تلاش کنید.

ورزش. بیشتر روزهای هفته فعال باشید. اگر به طور منظم ورزش نکرده اید، ابتدا از پزشک خود تأییدیه بگیرید.

تشخیص بیماری کبد چرب

از آنجایی که کبد چرب معمولاً هیچ علامتی ایجاد نمی‌کند، اغلب زمانی که آزمایش‌هایی که به دلایل دیگر انجام می‌شوند به مشکل کبدی اشاره می‌کنند، پیدا می‌شود. به عنوان مثال، آزمایش خون انجام شده در طول یک معاینه سالانه ممکن است سطوح بالایی از آنزیم‌های کبدی را نشان دهد که می‌تواند منجر به آزمایش‌های بیشتر و تشخیص کبد چرب شود.

آزمایش‌هایی که برای تشخیص کبد چرب، رد سایر بیماری‌ها و مشاهده میزان آسیب کبدی انجام می‌شود عبارتند از:

  • آزمایشات خون
  • شمارش کامل خون
  • آنزیم های کبدی و تست های عملکرد کبدی.
  • آزمایشات هپاتیت ویروسی مزمن (هپاتیت A، هپاتیت C و …).
  • تست غربالگری بیماری سلیاک
  • قند خون ناشتا.
  • هموگلوبین A1C که نشان می دهد قند خون شما چقدر پایدار است.
  • بررسی میزان چربی خون ک سطح کلسترول و تری گلیسیرد خون را اندازه گیری می کند.

تشخیص بیماری کبد چرب

تشخیص کبد چرب

تست های تصویربرداری مورد استفاده برای تشخیص کبد چرب عبارتند از:

سونوگرافی شکم، که اغلب اولین آزمایشی است که در مواقع مشکوک بودن به بیماری کبد استفاده می شود.

 MRI یا CT اسکن. این آزمایش‌ها در یافتن فیبروز خفیف کبد کاربردی ترهستند.

درمان کبد چرب

درمان کبد چرب معمولاً با کاهش وزن شروع می شود. این را می توان با خوردن یک رژیم غذایی سالم، محدود کردن اندازه وعده ها و ورزش انجام داد. کاهش وزن ممکن است سایر مشکلات سلامتی که منجر به کبد چرب می شود را بهبود بخشد. به طور معمول، کاهش 10 درصد از وزن بدن یا بیشتر توصیه می شود. اما از دست دادن حتی 3 تا 5 درصد وزن اولیه می تواند مزایایی داشته باشد. جراحی کاهش وزن یا داروها نیز ممکن است برای برخی افراد مفید باشد. برای درمان کبد چرب می بایست با یک متخصص در این زمینه، یعنی متخصص کبد مشورت کنید.  شما می توانید از طریق همین سایت یا تماس تلفنی با کلینیک دکتر حسین ضیائی فوق تخصص گوارش و کبد بزرگسالان با ما در تماس باشید و از خدمات کلینیک بهرمند شوید. در ضمن در صورت داشتن هر گونه سوال و یا نظر خاص می توانید در پایین همین مقاله(قسمت دیدگاه ها) با ما به اشتراک بگذارید، دکتر حسین ضیائی در اولین فرصت پاسخ شما را خواهند داد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *