پروبیوتیک ها چه فوایدی دارند؟

پروبیوتیک ها چه فوایدی دارند؟

پروبیوتیک به انگلیسی Probiotics، میکروارگانیسم های زنده (معمولاً باکتری‌ها یا مخمرها) هستند که در صورت مصرف به مقدار کافی، می‌توانند تأثیرات مثبتی بر سلامت بدن، به ویژه سیستم گوارشی، داشته باشند. هر بدن انسان دارای تریلیون ها میکروارگانیسم هایی است که با ما زندگی می کنند و به پشتیبانی از عملکرد و سلامتی بدن ما کمک می کنند. این موجودات به‌طور طبیعی در برخی غذاها و مکمل‌ها یافت می‌شوند و برای تعادل میکروبی بدن ضروری هستند.

پروبیوتیک ها چه هستند؟

محصولات پروبیوتیک حاوی انواع میکروب های انتخابی و مفید برای اضافه کردن به جمعیتی از میکروب هایی است که در بدن شما زندگی می کنند. بسیاری از پروبیوتیک ها مکمل های خوراکی هستند که به گونه ای طراحی شده اند که در دستگاه گوارش شما مصرف می شوند. برخی دیگر محصولات موضعی هستند که می توانید روی پوست خود یا غشاهای مخاطی داخل حفره های بدن مانند بینی یا دستگاه تناسلی خود استفاده کنید. اینها همه مکانهایی هستند که میکروب های مفید معمولاً در آن زندگی می کنند.

پروبیوتیک ها چه کاری انجام می دهند؟

پروبیوتیک ها محصولات غذایی و بهداشتی هستند که به منظور تقویت میکروب های زنده و مفید،  به جمعیت داخل روده و یا جاهای دیگر مورد استفاده قرار می گیرند. پروبیوتیک بیشتر برای  جلوگیری و درمان دیسبیوز مصرف می شود. دیسبیوز (Dysbiosis) به عدم تعادل گونه‌ های میکروبی و کاهش تنوع میکروبی در میکروبیوم‌ های خاص بدن (یعنی مجموعه‌ای از میکروارگانیسم‌ های موجود در بخش خاصی از بدن انسان) اشاره دارد. با مصرف پروبیوتیک ها، میکروب های زنده و مفید به میکروب هایی که در بدن شما اقامت می کنند، اضافه می شوند و کمبود آنها جبران می شود.

چه نوع پروبیوتیکی باید مصرف کرد؟

همه پروبیوتیک ها یکسان نیستند. انواع مختلف میکروب ها در بدن شما وجود دارد که هر کدام متفاوت عمل می کنند ، بنابراین انواع مختلف از آنها ممکن است برای وضعیت شما بهتر یا بدتر باشد. پروبیوتیک ها همچنین توسط FDA(سازمان غذا و دارو) تنظیم نمی شوند ، بنابراین تولید کنندگان مجبور نیستند کیفیت یا حتی محتوای محصولات خود را اثبات کنند. این ایده خوبی است که با متخصص مشورت کنید که در مورد این که کدام پروبیوتیک ها برای شما بهتر عمل می کنند.

چه زمانی پروبیوتیک توصیه می شود؟

اگر علائم دیسبیوز را دارید ، در دستگاه گوارش یا جاهای دیگر ،پزشک شما ممکن است پروبیوتیک ها را برای کمک به بازگرداندن میکروبیوم شما به تعادل توصیه کند. اگر اخیراً بیماری یا درمانی داشته اید که میکروبیوم شما را تضعیف کرده است ، پزشک شما ممکن است پروبیوتیک ها را برای کمک به بازسازی آن پیشنهاد کند. به عنوان مثال ، آنها ممکن است پس از اتمام یک دوره آنتی بیوتیک ، از پروبیوتیک  استفاده کنند.

چه زمانی پروبیوتیک توصیه می شود؟

آیا بدون تجویز می توان پروبیوتیک مصرف کرد؟

برخی از افراد برای حفظ سلامتی عمومی خود یک مکمل پروبیوتیکی روزانه مصرف می کنند. اگر مستعد ابتلا به مشکلات بهداشتی باشید و متوجه شوید که این کمک می کند ، ممکن است بخواهید این کار را انجام دهید. میکروبیوم روده سالم می تواند ایمنی کلی شما را تقویت کند ، التهاب را کاهش داده و به منظم نگه داشتن روده ها کمک کند. موارد روزمره مانند استرس و انتخاب مواد غذایی می تواند میکروبیوم روده شما را کاهش دهد و پروبیوتیک ها یکی از راه های کمک به بازگرداندن آن هستند.

آیا عوارض جانبی برای مصرف پروبیوتیک وجود دارد؟

طبق تحقیقات انجام شده مصرف پروبیوتیک در افراد سالم مشکلی ایجاد نمی کند. ولی در افرادی که سیستم ایمنی ضعیف تری دارند و یا از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن، مبتلایان به بیماری های بحرانی و نوزادانی که زودرس متولد شده اند، ممکن است خطر ایجاد کند. خطر این است که یک محصول پروبیوتیک ممکن است حاوی نوع مضر از میکروب به همراه انواع مفید باشد. میکروب ها بسیار اندک هستند ، بنابراین اگر یک محصول به شدت آزمایش نشده باشد، می توان بررسی کرد و این بسیار نادر است، و برای اکثر مردم خطر جدی نیست. یک سیستم ایمنی بدن سالم به راحتی خطر ایجاد شده را از بین می برد. اما در یک سیستم ایمنی ضعیف ، می تواند باعث عفونت جدی شود.

آیا عوارض جانبی برای مصرف پروبیوتیک وجود دارد؟

منابع پروبیوتیک

پروبیوتیک در چه غذاهایی است؟

  • ماست: یکی از بهترین منابع پروبیوتیک
  • کفیر: یک نوشیدنی تخمیری لبنی یا غیرلبنی
  • سبزیجات تخمیرشده: مانند کیمچی و کلم ترش
  • کامبوچا: نوعی نوشیدنی تخمیری چای
  • نان‌های خمیرترش طبیعی

پروبیوتیک در چه غذاهایی است؟

مکمل‌های خوراکی حاوی پروبیوتیک

  • به شکل کپسول، قرص یا پودر در داروخانه‌ها موجود است.
  • در هنگام مصرف مکمل‌ها، به نوع سویه (Strain) و مقدار CFU (واحد کلونی‌ساز) توجه کنید، زیرا اثرات هر نوع پروبیوتیک متفاوت است.

مزایای استفاده از پروبیوتیک‌ها

  • تعادل فلور روده
    پروبیوتیک‌ها به بازگرداندن تعادل باکتری‌های مفید در روده کمک می‌کنند و در شرایطی مانند اسهال یا مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها، از رشد بیش از حد باکتری‌های مضر جلوگیری می‌کنند.
  • تقویت سیستم ایمنی
    با تقویت دیواره روده و افزایش فعالیت سلول‌های ایمنی، بدن را در برابر عفونت‌ها مقاوم‌تر می‌کنند.
  • بهبود هضم
    پروبیوتیک‌ها به هضم بهتر غذا، کاهش نفخ و رفع مشکلات گوارشی کمک می‌کنند.
  • کاهش علائم سندروم روده تحریک‌پذیر (IBS)
    در کاهش نفخ، اسهال یا یبوست مرتبط با IBS مؤثر هستند.
  • پیشگیری از عفونت‌های دستگاه ادراری و تناسلی
    به تعادل میکروبی در این نواحی کمک می‌کنند.
  • کاهش التهاب
    در برخی بیماری‌های التهابی، مانند بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو، می‌توانند نقش حمایتی داشته باشند.

مزایای استفاده از پروبیوتیک‌ها

پروبیوتیک برای چی خوبه؟

پروبیوتیک های خوراکی ممکن است مزایای اضافی زیادی داشته باشند. میکروبیوم روده (جامعه میکروب هایی که در دستگاه گوارش زندگی می کنند) نقش مهمی در دستگاه گوارش  و در بسیاری از سیستم های بدن دیگر دارد. در دستگاه گوارش  یک میکروبیوم روده سالم:

  • به تجزیه و جذب مواد مغذی و داروهای خاص کمک می کند.
  • مواد مغذی مهم دیگری را به عنوان محصول جانبی تولید می کند.
  • به تجزیه و بازیافت صفرا پس از هضم کمک می کند.
  • به آموزش سیستم ایمنی بدن برای تشخیص و از بین بردن میکروب های مضر کمک می کند.

تاثیر مصرف پروبیوتیک بر دیگر سیستم های بدن

فراتر از سیستم گوارشی شما ، ما می دانیم که میکروبیوم روده شما نیز با مغز و سیستم عصبی ، سیستم ایمنی بدن و سیستم غدد درون ریز شما در تعامل است. برخی از محققان بر این باورند که سلامت میکروبیوم روده شما ممکن است در بسیاری از جنبه های سلامت کلی شما از جمله شما تأثیر بگذارد:

  • تحمل خلق و خو و تحمل درد
  • تیزهوشی و خستگی
  • التهاب و پاسخ ایمنی
  • متابولیسم ، قند خون و ذخیره چربی

جمع بندی

برای انتخاب پروبیوتیک مناسب، بهتر است با پزشک گوارش و یا متخصص تغذیه مشورت کنید، زیرا نوع پروبیوتیک بسته به شرایط سلامت فرد متفاوت است. شما می توانید برای رزرو نوبت از طریق همین سایت یا تماس تلفنی با دکتر حسین ضیایی  فوق تخصص گوارش و کبد بزرگسالان با ما در ارتباط باشید و از خدمات کلینیک بهرمند شوید. در ضمن در صورت داشتن هر گونه سوال یا نظر و دیدگاه خود شما می توانید در پایین همین مقاله با ما به اشتراک بگذارید، دکتر حسین ضیائی در اولین فرصت پاسخ شما را خواهند داد.

سوالات متداول پروبیوتیک

چگونه می توانم بگویم پروبیوتیک ها برای من کار می کنند؟

اگر برای یک هدف خاص از پروبیوتیک استفاده می کنید ، و پروبیوتیک ها کار می کنند ، باید بتوانید بگویید که احساس بهتری دارید. به عنوان مثال ، اگر آنها را برای کمک به تسکین یبوست یا اسهال می گیرید ، باید متوجه شوید که به مرور زمان تنظیم می شود. اگر آنها را برای تسکین عفونت باکتریایی یا مخمر یا رشد بیش از حد مصرف می کنید ، باید متوجه علائم خود شوید.

آیا پروبیوتیک می تواند باعث اسهال ، یبوست یا درد معده شود؟

بسیاری از پروبیوتیک ها یک محصول جانبی به نام اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه در روده شما تولید می کنند. این محصولات جانبی برای سلامت روده شما فواید زیادی دارند ، اما هجوم ناگهانی آنها می تواند باعث اسهال موقتی شود. سایر پروبیوتیک ها به عنوان محصول جانبی گاز در روده شما تولید می کنند. اگر ناگهان بیشتر از حد معمول آنها را دارید ، ممکن است در هنگام هضم ، نفخ و گاز را افزایش دهید. این علائم باید ظرف چند روز برطرف شود.

فرق پره بیوتیک و پروبیوتیک چیست؟

پروبیوتیک‌ها باکتری‌های مفید هستند که به بهبود سلامت روده کمک می‌کنند. پره‌بیوتیک‌ها غذای این باکتری‌ها هستند و رشد و فعالیت آنها را تقویت می‌کنند. مصرف هر دو برای سلامت دستگاه گوارش و تقویت سیستم ایمنی مفید است.

پروبیوتیک چگونه تهیه میشود؟

پروبیوتیک‌ها معمولاً از طریق فرآیندهای زیستی تهیه می‌شوند که شامل کشت و تکثیر میکروارگانیسم‌های زنده مفید مانند باکتری‌ها و مخمرها است. این فرآیندها به‌طور گسترده برای تولید مکمل‌های پروبیوتیک، محصولات غذایی تخمیرشده و داروها استفاده می‌شوند.

پروبیوتیک چربی سوز چیست؟

پروبیوتیک‌ها به طور مستقیم چربی‌سوز نیستند، اما با تأثیر مثبت بر سلامت گوارش، تنظیم متابولیسم بدن و تعادل میکروبی روده می‌توانند به کاهش وزن و کاهش چربی بدن کمک کنند. تحقیقات نشان داده که میکروبیوم روده نقش مهمی در تنظیم وزن و تجمع چربی بدن دارد و پروبیوتیک‌ها می‌توانند از طریق این مسیر تأثیرگذار باشند.

پروبیوتیک مناسب یبوست چیست؟

برخی از سویه‌های خاص در درمان یبوست مؤثرتر هستند:

  • بیفیدوباکتریوم لانگوم (Bifidobacterium longum)

افزایش حرکات روده و تسهیل دفع مدفوع.

  • لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس (Lactobacillus acidophilus)

بهبود عملکرد روده و رفع یبوست مزمن.

  • بیفیدوباکتریوم لاکتیس (Bifidobacterium lactis)

افزایش دفعات اجابت مزاج و کاهش سختی مدفوع، مؤثر در یبوست‌های مزمن، به‌ویژه در سالمندان.

  • لاکتوباسیلوس رامنوسوس (Lactobacillus rhamnosus)

کمک به تنظیم فلور روده و بهبود یبوست.

  • بیفیدوباکتریوم بیفیدوم (Bifidobacterium bifidum)

تنظیم حرکات روده و کاهش یبوست.

خواص ماست پروبیوتیک برای چه گروهی بیشتر توصیه میشود؟

ماست پروبیوتیک به دلیل داشتن باکتری‌های مفید (مانند لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم)، برای بسیاری از افراد مفید است. ماست پروبیوتیک برای گروه‌های مختلف، از جمله کودکان، زنان، سالمندان، و افراد مبتلا به بیماری‌های گوارشی یا سیستم ایمنی ضعیف بسیار مفید است. مصرف منظم آن می‌تواند به بهبود سلامت کلی بدن کمک کند.

my.clevelandclinic.org

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *