مراقبت های اولیه
مراقبت های اولیه از سیستم گوارش
تقویت دستگاه گوارش یکی از مهمترین عادات زندگی است. شما در صورتی بدن سالم و کارآمد خواهید داشت، که دستگاه گوارش شما در سلامت کامل به سر ببرد. با توجه به فعالیت دستگاه گوارش ، هيچ کس نمي تواند اهميت یک دستگاه هاضمه خوب و سالم را انکار کند.
مراقبت های اولیه وسبک زندگی و غذاهایی که انتخاب می کنید، نقشی اساسی بر حفظ و سلامت سیستم گوارشی شما دارد. در حاليکه يک گوارش ضعیف منجربه بروز عوارضي نظير يبوست ، اسهال ، زخم معده، اثني عشر ، کوليت(التهاب کولون) آپانديس ، هپاتيت( التهاب بافت کبد )، آرامش را از زندگي شخص سلب مي نمايد.
حفظ سلامتی دستگاه گوارش برای سلامت بدن بسیار مهم است. در ادامه، چندین راهکار پیشگیرانه و روش مراقبت از سلامتی که میتواند قبل از بروز بیماریها به بهبودی دستگاه گوارش کمک کند آورده شده است.
رژیم غذایی سالم داشته باشید
مصرف یک رژیم غذایی سالم و متعادل که حاوی فیبر، میوهها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئینهای کم چرب باشد، میتواند ترنزیت رودهای را حفظ کرده و عملکرد کلی دستگاه گوارش را تقویت کند. اجتناب از مصرف زیادی مواد غذایی فرآوری شده، غذاهای سرخ شده و مصرف مواد شیرین کننده نیز میتواند به سلامت گوارشی کمک کند.
مایعات کافی مصرف کنید
نوشیدن مقدار کافی آب در طول روز به حفظ عملکرد مناسب دستگاه گوارش کمک میکند، زیرا در هضم و جذب مواد مغذی نقش اساسی دارد و از یبوست جلوگیری میکند.
ورزش های منظم انجام دهید
شرکت در فعالیتهای ورزشی منظم میتواند هضم را تحریک کرده و ترنزیت رودهای را تشدید کند. همچنین ورزش به حفظ وزن سالم که برای سلامتی گوارشی اهمیت دارد کمک میکند.
الکل و کافئین کم مصرف کنید
مصرف بیش از حد الکل و کافئین میتواند دستگاه گوارش را تحریک کرده و به مشکلات گوارشی مانند سوء هضم، گاستریت (ورم معده) و اسهال منجر شود. محدود کردن مصرف میتواند این مشکلات را جلوگیری کند.
استرس را مدیریت کنید
سیستم گوارش در برابر استرس از تحریک پذیری بالایی برخوردار می باشد. استرس میتواند باعث اختلال در هضم عادی و تشدید بیماری هایی همچون سندروم روده تحریک پذیر (IBS) و بیماری التهابی روده (IBD) منجر شود. با انجام فعالیتهای کاهش دهنده استرس مانند مدیتیشن، یوگا یا تنفس عمیق میتواند به سلامتی گوارشی کمک کند.
غذاهای پروبیوتیک و پری بیوتیک را متناسب مصرف کنید
اضافه کردن غذاهای حاوی پروبیوتیک (باکتریهای مفید روده هستند که مسئولیت تجزیه مواد غذایی غیرقابلهضم توسط بدن را بر عهده دارند، مانند: ماست، کفیر، کیمچی، میسو و کلم ترش) و پری بیوتیک (پری بیوتیکها غذاهایی هستند که بدن قادر به تجزیه آنها نمیباشند، مانند: سیر، پیاز، موز و غلات کامل) به رژیم غذایی میتواند به حفظ تعادل سالمی از باکتریهای مفید در روده کمک کرده و این مسأله برای هضم و عملکرد ایمنی بدن مهم است.
از سیگار کشیدن خودداری کنید
سیگار به بیماریهای مختلف گوارشی، از جمله زخم معده، بیماری کرون( (Crohn’s disease و سرطان روده بزرگ مرتبط شده است. ترک سیگار یا اجتناب از تماس با دود سیگار میتواند در برابر این بیماریها محافظت کند.
بصورت منظم به پزشک مراجعه کنید
مراجعات منظم به پزشک میتواند به شناسایی هر گونه مشکلات گوارشی در مراحل اولیه کمک کند و اجازه دهد که درمان به موقع انجام شود. آزمایش کونولوسکوپی (Colonoscopy) و آزمایشهای خون مخفی( پنهان) مدفوع نیز میتوانند به شناسایی سرطان روده و مشکلات گوارشی دیگر در مراحل اولیه کمک کنند.
محدودیت مصرف داروهای ضد التهابات غیر استروئیدی (NSAIDs)
داروهای ضد التهابات غیر استروئیدی برای درمان درد، کاهش تب، و خواص ضدالتهابی آنها استفاده می شوند. داروهایی مانند ایبوپروفن و آسپرین میتوانند به آسیب پذیر شدن غشای درونی معده و افزایش خطر زخم و خونریزی گوارشی منجر شوند. استفاده معقولانه از این داروها و زیر نظر یک پزشک میتواند به حداقل رساندن خطرات مشکلات گوارشی کمک کند.
با اتخاذ این راهکارها و روشهای پیشگیری، افراد میتوانند به حفظ سلامتی گوارش و کاهش خطر ابتلا به اختلالات و بیماریهای گوارشی کمک کنند. شما بازدیدکنندگان عزیز همچنین می توانید برای گذراندن دوره درمان و برای رزرو وقت ملاقات با دکتر حسین ضیائی فوق تخصص گوارش و کبد بزرگسالان با شماره تماس موجود در صفحه تماس با ما ارتباط برقرار کنید.