شما می توانید برخی از علائم سندرم روده تحریک پذیر (IBS) را با تنظیم رژیم غذایی خود مدیریت کنید. اجتناب از کربوهیدرات های خاص، نظارت بر مصرف فیبر و انتخاب غذاهای کم چرب، همه راهبردهایی هستند که ممکن است به شما کمک کنند. در برخی افراد، گرفتگی عضلات شدید، درد شکم و سایر علائم سندروم روده تحریک پذیر ممکن است بر زندگی روزمره تأثیر بگذارد. مداخله پزشکی در درمان سندروم روده تحریک پذیر مهم است، اما رژیم های غذایی خاص نیز ممکن است کمک کننده باشد. در واقع، تا 70٪ از افراد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر دریافتند که غذاهای خاص علائم آنها را بدتر می کند.
فهرست مطالب
کاهش علائم سندروم روده تحریک پذیر با رایج ترین رژیم هایی غذایی
رژیم غذایی فودمپ(FODMAP)
فودمپ ها کربوهیدرات هایی هستند که هضم آنها برای روده ها مشکل است. این کربوهیدراتها آب بیشتری را به روده میکشند و گاز را افزایش میدهند و بعد از خوردن آنها منجر به نفخ، درد و اسهال میشوند. مخفف فودمپ (fermentable oligo-, di-, mono-saccharides and polyols) به فارسی “الیگوساکاریدهای قابل تخمیر، دی ساکاریدها، مونوساکاریدها و پلی الها” است. محدود کردن موقت مصرف غذاهای با فودمپ بالا برای 2 تا 6 هفته ممکن است به بهبود علائم سندروم روده تحریک پذیر شما کمک کند. سپس به تدریج غذاها را دوباره معرفی می کنید تا کشف کنید که کدام یک باعث ایجاد مشکل می شوند. رژیم کم فودمپ نوعی رژیم غذایی حذفی است. یک بررسی تحقیقاتی در سال 2017 نشان داد که افرادی که از رژیم غذایی فودمپ استفاده می کنند نسبت به سایرین که رژیم غذایی معمولی دارند درد و نفخ کمتری دارند. توجه به این نکته مهم است که همه کربوهیدرات ها فودمپ نیستند. برای بهترین نتیجه، باید انواع غذاهای مناسب را حذف کنید.
غذاهایی که باید در رژیم غذایی سندرم روده تحریک پذیر از خوردن آنها اجتناب کرد عبارتند از:
- لاکتوز (شیر، بستنی، پنیر، ماست)، فقط در صورتی که نتوانید لاکتوز را تحمل کنید.
- برخی از میوه ها (هلو، هندوانه، گلابی، انبه، سیب، آلو، شلیل)
- حبوبات (نخود، لوبیا، عدس)
- شربت ذرت با فروکتوز بالا
- شیرین کننده های مصنوعی
- نان، غلات و ماکارونی بر پایه گندم
- سبزیجات خاص (کنگر فرنگی، مارچوبه، کلم بروکلی، پیاز، کلم بروکسل)
به خاطر داشته باشید که اگرچه این رژیم غذایی برخی از میوه ها، سبزیجات و لبنیات را حذف می کند، اما همه مواد غذایی را از این دسته بندی ها حذف نمی کند.
غذاهای فودمپ که می توانید در این رژیم مصرف کنید عبارتند از:
- شیر بدون لاکتوز یا جایگزین های دیگر مانند برنج یا شیر بادام
- میوه هایی مانند پرتقال، زغال اخته، توت فرنگی و انگور
- تخم مرغ
- گوشت های بدون چربی مانند سینه مرغ و بوقلمون بدون پوست
- ماهی های لاغر مانند ماهی کاد و هالیبوت
- برنج یا کینوا
- سبزیجاتی مانند هویج، بادمجان، لوبیا سبز، کدو تنبل و کدو سبز
برای اجتناب از وعده های غذایی بیش از حد محدود، قبل از شروع این رژیم با یک متخصص تغذیه صحبت کنید.
رژیم حذفی سندروم روده تحریک پذیر
یک رژیم غذایی حذفی بر اجتناب از برخی غذاها برای مدت طولانی تمرکز دارد تا بررسی کند که آیا علائم سندروم روده تحریک پذیر شما بهبود می یابد یا خیر. ممکن است دسته وسیعی از غذاها را محدود کند، مانند رژیم غذایی فودمپ یا غذاهای فردی که معمولاً علائم ایجاد می کنند. چندین غذا و نوشیدنی که ممکن است علائم سندروم روده تحریک پذیر را تحریک کنند عبارتند از:
- قهوه
- شیر و بستنی
- برخی از میوه ها و سبزیجات
- الکل
- غذاهای ادویه دار
- سودا با شیرین کننده های مصنوعی یا شربت ذرت با فروکتوز بالا
با این حال، می توانید سعی کنید از هر غذایی که به نظر می رسد علائم ایجاد می کند، صرف نظر کنید.
رژیم غذایی روده تحریک پذیر با فیبر بالا
فیبر به مدفوع شما حجم می دهد و آن را نرم تر می کند که به حرکت کمک می کند. متوسط بزرگسالان، از جمله افراد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر، باید روزانه حدود 22 تا 34 گرم فیبر، بسته به جنس و سن خود، مصرف کنند. با این حال، اکثر مردم در این مورد کوتاهی می کنند.
دو نوع فیبر وجود دارد:
- فیبر محلول در میوه ها، لوبیاها و جو دوسر رایج است و برای سندروم روده تحریک پذیر بهتر است.
- فیبر نامحلول در سبزیجات و غلات رایج است.
بسیاری از غذاها حاوی هر دو نوع فیبر هستند.
فراتر از حلالیت، تحقیقات منبع مورد اعتماد نشان می دهد که الیافی که به راحتی در بدن تخمیر می شوند منجر به تولید گاز بیشتر می شوند که یکی از علائم سندروم روده تحریک پذیر است. برخی از مطالعات نشان می دهد که مکمل های فیبر پسیلیوم، فیبر محلول با نرخ تخمیر پایین، به ویژه برای درمان سندروم روده تحریک پذیر موثر هستند. اما نیاز به تحقیقات بیشتری در مورد مصرف فیبر برای سندروم روده تحریک پذیر وجود دارد. غذاهای غنی از فیبر مغذی هستند و به جلوگیری از یبوست کمک می کنند. با این حال، اگر با خوردن فیبر بیشتر دچار نفخ یا گاز معده شدید، سعی کنید میزان مصرف خود را به تدریج حدود 2 تا 3 گرم در روز افزایش دهید.
رژیم غذایی روده تحریک پذیر با فیبر کم
در حالی که فیبر می تواند به برخی از افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر کمک کند، افزایش مصرف فیبر می تواند علائم را در صورت داشتن گاز و اسهال بدتر کند. با این حال، یک مطالعه در سال 2018 نشان داد که خوردن فیبر با کاهش خطر ابتلا به سندروم روده تحریک پذیر مرتبط است.
به جای کاهش قابل توجه فیبر دریافتی خود، که توسط تحقیقات تایید نشده است، منابع فیبر محلول موجود در غذاها را در نظر بگیرید. این شامل:
- انواع توت ها
- هویج
- بلغور جو دوسر
- نخود فرنگی
فیبر محلول در آب حل می شود، برخلاف فیبر نامحلول که فقط حجم اضاف می کند. منابع رایج فیبر نامحلول عبارتند از:
- غلات کامل
- آجیل
- گوجه فرنگی ها
- لوبیا سبز
- کلم بروکلی
- کدو سبز
رژیم غذایی روده تحریک پذیر فاقد گلوتن
رژیم غذایی برای درمان روده تحریک پذیر شامل حذف گلوتن پروتئینی است که در محصولات غلات مانند نان و پاستا یافت می شود. این پروتئین می تواند به روده در افرادی که عدم تحمل گلوتن دارند آسیب برساند. برخی از افراد با حساسیت یا عدم تحمل به گلوتن نیز سندروم روده تحریک پذیر را تجربه می کنند. در چنین مواردی، رژیم غذایی بدون گلوتن ممکن است علائم را کاهش دهد.
یک مطالعه کوچک در سال 2016 شامل 41 فرد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر نشان داد که پیروی از یک رژیم غذایی بدون گلوتن به مدت 6 هفته علائم آنها را کاهش می دهد. کسانی که به مدت 18 ماه به رژیم غذایی خود ادامه دادند، علائم کاهش یافتند. با حذف جو، چاودار و گندم از رژیم غذایی خود، می توانید بررسی کنید که آیا مشکلات گوارشی بهبود می یابد یا خیر. غذاهای حاوی این مواد عبارتند از:
- نان
- غلات
- کراکرها
- پاستا
- برخی از سس ها
- سرکه مالت
- آبجو
اگر می خواهید از نان و پاستا لذت ببرید، گزینه هایی وجود دارد. می توانید نسخه های بدون گلوتن محصولات مورد علاقه خود را در فروشگاه های مواد غذایی سالم و بسیاری از فروشگاه های مواد غذایی پیدا کنید.
رژیم غذایی روده تحریک پذیر کم چرب
خوردن منظم غذاهای پرچرب عامل شناخته شده ای برای مسائل مختلف سلامتی مانند چاقی است. با این حال، ممکن است علائم را در افراد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر بدتر کند. پزشکان معمولاً رژیم غذایی کم چربی را برای سندروم روده تحریک پذیر توصیه می کنند که ممکن است شامل خوردن کمتر از 27 گرم چربی در روز باشد. در حالی که تحقیقات بیشتری در مورد اثربخشی رژیم غذایی مناسب برای سندرم روده تحریک پذیر مورد نیاز است، شروع یک رژیم غذایی کم چرب برای قلب شما مفید است و ممکن است علائم ناراحت کننده روده را بهبود بخشد. به جای خوردن غذاهای سرخ شده و چربی های حیوانی، این گزینه های مغذی تر را در نظر بگیرید:
- گوشت لخم، گوشت کم چربی
- میوه ها
- سبزیجات
- دانه ها
- لبنیات کم چرب
غذاهایی که باید خورد و غذاهایی که باید محدود شوند
مهم است که علائم خود را بررسی کنید و قبل از شروع یک رژیم غذایی جدید با یک متخصص گوارش صحبت کنید. هماهنگی با نحوه واکنش بدن شما به رژیم های غذایی خاص می تواند به شما کمک کند تشخیص دهید چه زمانی ممکن است نیاز به تغییر در انتخاب های غذایی خود داشته باشید. با توجه به منبع معتبر مؤسسه ملی سلامت، خواب کافی، تلاش برای کاهش استرس و فعال ماندن از نظر بدنی، مانند ورزش منظم، ممکن است به کاهش علائم سندروم روده تحریک پذیر کمک کند. ممکن است برای یافتن آنچه برای شما مفید است آزمون و خطا نیاز باشد، اما تغییر رژیم غذایی می تواند به کاهش علائم سندروم روده تحریک پذیر کمک کند.
شما می توانید برای مشاوره رژیم غذایی روده تحریک پذیر به کلینیک دکتر حسین ضیائی فوق تخصص گوارش و کبد بزرگسالان مراجعه کنید و از خدمات ما بهرمند شوید.
همچنین شما میتوانید سوالات و نظرات خود را در بخش دیدگاهها با ما به اشتراک بگذارید. دکتر حسین ضیائی در اولین فرصت به سوالات شما پاسخ خواهند داد.
سوالات متداول
اگر سندروم روده تحریک پذیر دارید چه بخورید؟
بهترین رژیم غذایی برای روده های تحریک پذیر به علائم و نیازهای فردی شما بستگی دارد. به طور کلی، ممکن است از افزودن غذاهایی مانند انواع توت ها، بلغور جو دوسر، گزینه های بدون گلوتن، گوشت بدون چربی، محصولات لبنی کم چرب و استویا به رژیم غذایی خود سود ببرید. محتمل ترین رژیم غذایی برای روده تحریک پذیر شامل کم چربی، بدون گلوتن و فودمپ کم است.
چه غذاهایی باعث تشدید سندروم روده تحریک پذیر می شود؟
همه مبتلایان به سندروم روده تحریک پذیر علائم یکسان یا با شدت یکسان را تجربه نمی کنند. به همین ترتیب، ممکن است بسته به نیازتان به غذاها واکنش متفاوتی نشان دهید. به عنوان مثال، اگر نفخ و گاز معده را تجربه می کنید، ممکن است بخواهید از غذاهای پر فیبر خودداری کنید. غذاهایی که اغلب ممکن است علائم سندروم روده تحریک پذیر را تشدید کنند عبارتند از کافئین، لبنیات، الکل، ادویه جات ترشی جات، غلات کامل، غذاهای سرخ شده و شربت ذرت با فروکتوز بالا.
خوردن چه نانی برای روده تحریک پذیر مناسب است؟
خوردن نان جو برای کسانی که از سندرم روده تحریک پذیر رنج می برند مناسب است.
خوردن تخمه برای روده تحریک پذیر مناسب است؟
مزایای تخمه آفتابگردان شامل خواص ضد التهابی است که میتواند به تسکین سندرم روده تحریکپذیر (IBS) کمک کند. اما برای مصرف آنها، حواستان به نوشیدن آب همراه با آنها باشد. بدون مصرف آب، فیبر دانه ممکن است آسیب بیشتری به جای فایده داشته باشد.
اگر سندروم روده تحریک پذیر دارید از چه غذاهایی اجتناب می کنید؟
مشاوره با یک پزشک قبل از پرهیز از غذاهای کل گروه بسیار توصیه می شود. همچنین ممکن است از محدود کردن برخی غذاها به جای پرهیز کامل از آنها سود ببرید. به طور کلی، ممکن است بخواهید از محصولات گندم، لبنیات، آجیل، مارچوبه و بیشتر حبوبات اجتناب کنید.
عسل چه تاثیری برای بر روی روده تحریک پذیر دارد؟
عسل برای روده تحریک پذیر مفید است زیرا میتواند علائم گرفتگی عضلات شکم، اسهال و نفخ را کاهش داده و باعث بهبود حالت جسمانی شود که میتواند بهبود کیفیت زندگی افراد را تضمین کند. عسل شامل ۲۵ نوع قند است، که ۳۵ درصد آن فروکتوز است و میتواند بهبود علائم روده تحریک پذیر را فراهم کند.
آیا پاستا برای سندروم روده تحریک پذیر خوب است؟
پاستا معمولاً از گندم ساخته می شود، نوعی غذا که اکثر افراد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر به آن واکنش نشان می دهند. از طرف دیگر، ماکارونی بدون گلوتن ممکن است گزینه ای برای شما باشد.
آیا کره بادام زمینی برای سندروم روده تحریک پذیر مضر است؟
کره بادام زمینی وقتی در حد اعتدال خورده شود فودمپ کم در نظر گرفته می شود. متخصصان پزشکی اغلب فودمپ کم را برای افراد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر توصیه می کنند. یک قاشق غذاخوری کره بادام زمینی می تواند یک میان وعده مناسب برای سندروم روده تحریک پذیر باشد.
چه غذاهایی به تسکین شعله ور شدن سندروم روده تحریک پذیر کمک می کند؟
فیبر محلول، مانند کتان و جو، ممکن است به شما در تسکین علائمی مانند یبوست کمک کند. غذاهای ضدالتهابی مانند ماهی قزل آلا، روغن زیتون و انواع توت ها ممکن است در هنگام تشدید سندروم روده تحریک پذیر کمک کنند. با این حال، هر بدن متفاوت است و ممکن است بخواهید گزینه های خود را با یک متخصص گوارش یا تغذیه در میان بگذارید.
آیا کفیر برای درمان روده تحریک پذیر(IBS) مفید است؟
در تحقیقات اخیر مشخص شده است که افرادی که به طور منظم کفیر مینوشند، پس از چند روز مصرف احساس بهبود میکنند. مطالعات نشان داده است که کفیر دارای فواید سلامتی مهمی است که به کاهش علائم IBS نیز کمک میکند. مصرف کفیر میتواند سلامت گوارش و بدن شما را بهبود بخشد. این نوشیدنی حاوی باکتریهای مفید برای روده است و تعادل باکتریایی خوبی را در رودهها ایجاد میکند. همچنین، کفیر هضم لاکتوز و قوام مدفوع را بهبود میبخشد. از کفیر می توان به عنوان صبحانه برای درمان روده تحریک پذیر استفاده کرد.