سرطان مری چیست؟

سرطان مری چیست؟

سرطان مری به انگلیسی Esophageal Cancer رشد سلول هایی است که از مری شروع می شود. مری یک لوله دراز و تو خالی است که گلو را به  معده متصل می کند. مری به انتقال غذای بلعیده شده از پشت گلو به معده کمک می کند تا هضم شود. سرطان مری معمولاً در سلول‌هایی که در داخل مری (سلول های پوششی) قرار دارند شروع می‌شود. سرطان مری ممکن است در هر نقطه از مری رخ دهد. سرطان مری در مردان شایع تر است. عوامل خطر شامل نوشیدن الکل و سیگار کشیدن است. درمان سرطان مری اغلب شامل جراحی برای برداشتن سرطان است. سایر درمان ها ممکن است شامل شیمی درمانی، پرتودرمانی یا ترکیبی از این دو باشد. همچنین ممکن است از درمان هدفمند و ایمونوتراپی استفاده شود.

علائم سرطان مری

سرطان مری ممکن است علائم اولیه را ایجاد نکند. علائم سرطان مری معمولاً زمانی رخ می دهد که بیماری پیشرفته باشد. علائم و نشانه های Esophageal Cancer که ممکن است در جوانان و سایر رده های سنی مشاهده کنید. عبارتند از:

  • مشکل در بلع
  • درد قفسه سینه، فشار یا سوزش
  • سرفه یا گرفتگی صدا
  • کاهش وزن بدون دلیل
  • استفراغ یا سرفه خون
  • احساس خفگی هنگام غذا خوردن
  • درد قفسه سینه، فشار یا سوزش
  • بدتر شدن سوء هاضمه یا سوزش سر دل

سرطان مری خوش خیم چه نشانه هایی دارد؟

  • احساس در در ناحیه شکم، پشت و قفسه سینه
  • سرفه‌های مزمن و گلودرد
  • احساس گرفتگی چیزی در گلو و اختلال در بلع
  • سوزش سر دل

علائم سرطان مری

علت سرطان مری چیست؟

زمانی سرطان مری ایجاد می شود که سلول های پوششی دیواره مری در DNA خود تغییراتی ایجاد کنند. DNA سلول دستورالعمل هایی دارد که به سلول فرمان می دهد که چه فعالیتی انجام دهد. در سلول‌های سالم، DNA دستورالعمل‌هایی را برای رشد وترمیم بافت های آسیب دیده با سرعت تعیین‌شده می‌دهد. دستورالعمل ها همانند چراغ راهنما عمل می کنند. وقتی چراغ سبز باشد سلول تکثیر کرده و بافت آسیب دیده را ترمیم می کند و وقتی قرمز بوده تکثیر خاتمه یافته و ترمیم به پایان رسیده است. زمانی که سلول ها سرطانی می شوند این دستورالعمل ها دچار تغییر می شوند. این تغییرات به سلول‌های سرطانی می‌گوید که با سرعت بیشتری تکثیر یابند. این سلول های سرطانی زمانی که سلول های سالم می میرند می توانند به تکثیر خود ادامه داده و به صورت تومورهای خوش خیم و بدخیم ظاهر می شوند.

تومور چیست؟

سلول های سرطانی اگر بصورت توده ای جمع شوند تومور نامیده می شود. تومور رشد کرده و به بافت سالم بدن حمله می کند و آن را از بین ببرد. با گذشت زمان و پیشرفت سرطان، سلول های سرطانی ممکن است شکسته شده و در سایر قسمت های بدن پراکنده شوند. هنگامی که سرطان گسترش می یابد، سرطان متاستاتیک(متاستاز) نامیده می شود.

انواع سرطان مری

سرطان مری بسته به نوع سلول های درگیر دسته بندی می شود. با مشخص شدن نوع سرطان می توان گزینه های درمانی را تعیین کرد. انواع سرطان مری عبارتند از:

سرطان غدد مری(آدنوکارسینوم).  در این نوع سرطان از سلول های غدد مری شروع می شود. این غدد مخاط تولید می کنند. سرطان غدد مری اغلب در قسمت تحتانی مری اتفاق می افتد جایی که مری به معده متصل می شود. در نوع بدخیم سرطان غدد مری قابل انتقال به سایر بافت ها و اندام های بدن خواهد بود.

سرطان سلول های سنگ‌فرشی. در این بیماری سلول های نازک و صاف سنگفرشی سطح مری سرطانی می شوند. اغلب این نوع سرطان در قسمت های بالایی و میانی مری را درگیر می کند. سرطان سلول سنگفرشی شایع ترین سرطان مری در کل جهان است.

برخی از اشکال نادر سرطان مری نیزعبارتند از: کارسینوم سلول کوچک، سارکوم، لنفوم، ملانوم و کوریوکارسینوم.

عوامل خطر برای سرطان مری

عوامل خطر سرطان مری شامل شرایط و عاداتی است که باعث تحریک در مری می شود. عوامل خطر ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • نوشیدن مایعات بسیار داغ
  • رفلاکس صفرا
  • مشکل در بلع به دلیل شل نشدن عضله پایین مری (آشالازی)
  • نوشیدن الکل
  • بیماری ریفلاکس معده به مری(GERD)
  • نخوردن اندازه کافی میوه و سبزیجات
  • اضافه وزن
  • مری بارت(ایجاد تغییر دراسنفکتر تحتانی مری و برگشت اسید معده به مری)
  • انجام پرتودرمانی برای سایر سرطان ها(قفسه سینه یا بالای شکم)
  • مصرف سیگار

عوامل خطر برای سرطان مری

عوارض ناشی از سرطان مری

عوارضی که با پیشرفت سرطان ممکن است بوجود آید شامل موارد زیر باشد:

  • مسدود شدن مری. سرطان ممکن است عبور غذا و مایعات از مری را دشوار کند.
  • خونریزی در مری. معمولا خونریزی حاصل از سرطان تدریجی است، اما گاهی اوقات می تواند ناگهانی و شدید باشد.
  • درد. سرطان در مراحل پیشرفته می تواند باعث درد شود.

آیا می توان از سرطان مری جلوگیری کرد؟

هیچ راه مطمئنی برای پیشگیری از سرطان مری وجود ندارد، اما در صورتی که:

غربالگری سرطان انجام دهید. غربالگری سرطان مری گزینه مناسبی برای افراد مبتلا به مری بارت می باشد. مری بارت یک بیماری است که در اثر ریفلاکس اسید از معده به مری ایجاد می شود. مری بارت خطر ابتلا به سرطان مری را افزایش می دهد. غربالگری شامل معایناتی برای بررسی داخل مری از نظر علائم سرطان است.

مصرف الکل خود را کاهش دهید. اگر تصمیم به مصرف الکل دارید، این کار را در حد اعتدال انجام دهید. برای بزرگسالان سالم، این به معنای حداکثر یک نوشیدنی در روز برای زنان و حداکثر دو نوشیدنی در روز برای مردان است.

میوه و سبزیجات بیشتری بخورید. یک رژیم غذایی سالم شامل انواع میوه‌ها و سبزیجات را انتخاب کنید. بهترین منابع ویتامین‌ها و مواد مغذی، منابع غذایی هستند. از مصرف دوزهای زیاد ویتامین‌ها به صورت قرص خودداری کنید، زیرا ممکن است مضر باشند.

بیشتر روزهای هفته ورزش کنید. در بیشتر روزهای هفته حداقل 30 دقیقه ورزش کنید. اگر اخیراً فعالیت بدنی نداشته‌اید، ابتدا با پزشک خود مشورت کنید و به تدریج شروع کنید.

وزن سالم را حفظ کنید. اگر وزن شما سالم است، برای حفظ آن تلاش کنید. اگر نیاز به کاهش وزن دارید، با پزشک خود درباره روش‌های سالم کاهش وزن مشورت کنید. کالری کمتری مصرف کنید و به تدریج میزان فعالیت بدنی خود را افزایش دهید.

سیگار نکشید. با پزشک خود درباره استراتژی‌ها و روش‌هایی که می‌توانند به شما در ترک سیگار کمک کنند صحبت کنید. گزینه‌های موجود شامل محصولات جایگزین نیکوتین، داروها و گروه‌های حمایتی می‌باشند.

چگونه سرطان مری را تشخیص می دهند؟

تشخیص سرطان مری معمولاً با استفاده از آزمایش‌های تصویربرداری برای بررسی این ناحیه شروع می‌شود. یک لوله نازک و انعطاف‌پذیر که به یک دوربین متصل است، ممکن است از گلو عبور داده شود تا داخل مری را مشاهده کند. همچنین ممکن است نمونه‌ای از بافت برای انجام آزمایش‌های آزمایشگاهی گرفته شود.

آزمایش بلع باریم. آزمایش بلع باریم یک تست است که با استفاده از اشعه ایکس سیستم گوارش را بررسی می‌کند. این آزمایش می‌تواند تغییراتی در مری را نشان دهد، مانند توده‌هایی که ممکن است سرطانی باشند. قبل از انجام آزمایش، شما یک مایع سفید رنگ به نام باریم می‌نوشید. باریم سطح مری شما را می‌پوشاند و مشاهده آن را در تصاویر اشعه ایکس آسان‌تر می‌کند. اگر در این آزمایش موردی نگران‌کننده مشاهده شود، پزشک ممکن است آندوسکوپی را برای بررسی دقیق‌تر توصیه کند.

آندوسکوپی فوقانی. آندوسکوپی فوقانی یک آزمایش برای بررسی دستگاه گوارش فوقانی است. در این روش، از یک لوله بلند و انعطاف‌پذیر که در انتهای آن یک دوربین قرار دارد، استفاده می‌شود. برای مشاهده داخل مری، پزشک آندوسکوپ را از طریق گلو وارد مری می‌کند. هدف این آزمایش، جستجوی علائم سرطان در مری است.

بیوپسی. بیوپسی روشی است که طی آن نمونه‌ای از بافت برای آزمایش در آزمایشگاه برداشته می‌شود. برای گرفتن این نمونه، پزشک ابزارهای مخصوص برش را از طریق آندوسکوپ عبور می‌دهد. سپس با استفاده از این ابزارها، مقدار بسیار کمی از بافت را از داخل مری برمی‌دارد. این نمونه بافت به آزمایشگاه فرستاده می‌شود تا سلول‌های سرطانی مورد بررسی قرار گیرند.

چگونه سرطان مری را تشخیص می دهند؟

تعیین وسعت سرطان مری

پس از تشخیص سرطان، ممکن است آزمایش‌های دیگری نیز انجام شود تا مشخص شود آیا سرطان گسترش یافته است یا خیر. این آزمایش‌ها به پزشک کمک می‌کنند تا مرحله سرطان شما را تعیین کند. تست‌های مرحله‌بندی سرطان اغلب شامل آزمایش‌های تصویربرداری هستند. این آزمایش‌ها به دنبال نشانه‌های سرطان در غدد لنفاوی یا سایر قسمت‌های بدن می‌گردند. پزشک شما از نتایج این آزمایش‌ها برای تعیین مرحله سرطان و ایجاد برنامه درمانی مناسب استفاده می‌کند. مراحل سرطان مری از 0 تا 4 متغیر است. در مرحله صفر، سرطان کوچک بوده و فقط در سطح داخلی مری قرار دارد. با بزرگتر شدن سرطان و رشد بیشتر آن در مری، مراحل بالاتر می‌روند. در مرحله 4، سرطان فراتر از مری رشد کرده و ممکن است به غدد لنفاوی یا سایر قسمت‌های بدن گسترش یافته باشد.

تعیین وسعت سرطان مری

درمان سرطان مری

درمان سرطان‌های کوچک معمولاً با جراحی برای برداشتن سرطان آغاز می‌شود. اگر سرطان بزرگ‌تر شده باشد یا به سایر قسمت‌های بدن گسترش یافته باشد، درمان ممکن است با شیمی‌درمانی و پرتودرمانی شروع شود. پزشک شما هنگام ایجاد یک برنامه درمانی، عوامل زیادی را در نظر می‌گیرد. این عوامل شامل وضعیت کلی سلامتی شما، نوع و مرحله سرطان است.

جراحی سرطان مری

جراحی برای برداشتن سرطان می تواند به تنهایی یا در ترکیب با سایر درمان ها مورد استفاده قرار گیرد. روش های مورد استفاده برای سرطان مری ممکن است شامل موارد زیر باشد:

برداشتن سرطان از داخل مری. در این روش که به وسیله آندوسکوپی انجام می‌شود، یک روش جراحی برای برداشتن سرطان و برخی از بافت‌های سالم اطراف آن است. در این روش، از یک لوله بلند و انعطاف‌پذیر به نام آندوسکوپ استفاده می‌شود که از گلو پایین می‌رود و وارد مری می‌شود. ابزارهای ویژه‌ای که داخل آندوسکوپ استفاده می‌شود، به منظور حذف سرطان از محل مورد نظر عبور داده می‌شوند. این روش، به‌ویژه برای سرطان‌های کوچک و بدون گسترش بیشتر، به‌عنوان یک گزینه مورد نظر مطرح می‌شود.

برداشتن سرطان و بخشی از مری. اوزوفاژکتومی یک نوع جراحی است که برای برداشتن بخشی از مری استفاده می‌شود. در این جراحی، جراح بخشی از مری که حاوی سرطان و برخی از غدد لنفاوی مجاور را برمی‌دارد. همچنین ممکن است جراح بخشی از قسمت فوقانی معده را نیز بردارد. وقتی که جراحی شامل برداشتن همزمان بخشی از مری و معده باشد، به آن اوزوفاگوگاسترکتومی گفته می‌شود. برای اتصال مری باقی‌مانده به معده، معمولاً معده به سمت بالا کشیده می‌شود تا این دو بخش به هم متصل شوند. در صورت لزوم، برای کمک به اتصال این دو بخش، بخشی از کولون نیز استفاده می‌شود. جراحی سرطان مری با خطرات جدی همراه است. این عوارض ممکن است شامل عفونت و خونریزی باشند. همچنین، خطر نشت از ناحیه‌ای که مری باقی‌مانده دوباره به معده متصل می‌شود، وجود دارد.

درمان سرطان مری

شیمی درمانی سرطان مری

شیمی درمانی سرطان با استفاده از داروهای قوی انجام می‌شود. داروهای شیمی درمانی معمولاً قبل یا بعد از جراحی در افراد مبتلا به سرطان استفاده می‌شود. این درمان می‌تواند با پرتودرمانی (ترکیبی از درمان با پرتوهای قرمز) ترکیب شود تا اثربخشی بیشتری در درمان به‌دست آید. در افراد مبتلا به سرطان پیشرفته که به خارج از مری گسترش یافته است، شیمی درمانی ممکن است به تنهایی برای کمک به تسکین علائم ناشی از سرطان استفاده شود. عوارض جانبی شیمی درمانی به داروهای خاصی که استفاده می‌شود، بستگی دارد. عوارض جانبی شایع این درمان شامل خستگی، حالت تهوع و استفراغ، اسهال، و از دست دادن اشتها می‌باشند.

پرتو درمانی سرطان مری

پرتودرمانی سرطان با استفاده از پرتوهای انرژی قدرتمند انجام می‌شود، که می‌تواند از پرتوهای ایکس، پروتون‌ها یا منابع دیگر تامین شود. این درمان برای سرطان مری اغلب با استفاده از روشی به نام پرتوی خارجی انجام می‌شود. در طول این درمان، شما در حالی که روی یک میز دراز کشیده‌اید، دستگاه پرتودرمانی به دور شما حرکت می‌کند و پرتوها را به نقاط دقیق بدن شما هدایت می‌کند. پرتودرمانی اغلب با شیمی‌درمانی در افراد مبتلا به سرطان مری ترکیب می‌شود. همچنین، پرتودرمانی برای تسکین عوارض ناشی از سرطان مری پیشرفته مورد استفاده قرار می‌گیرد. این شامل درمان سرطان‌هایی است که به اندازه‌ای بزرگ شده‌اند که مانع از عبور غذا به معده می‌شوند. عوارض جانبی تابش به مری شامل واکنش های پوستی مانند آفتاب سوختگی، بلع دردناک یا دشوار و آسیب به اندام های مجاور مانند ریه ها و قلب است.

شیمی درمانی و پرتودرمانی ترکیبی سرطان مری

ترکیب شیمی‌درمانی و پرتودرمانی می‌تواند اثربخشی هر دو روش را افزایش دهد. این درمان ترکیبی ممکن است به تنهایی به عنوان درمان اصلی استفاده شود یا قبل از جراحی برای کاهش اندازه تومور به کار رود. با این حال، ترکیب شیمی‌درمانی و پرتودرمانی می‌تواند احتمال و شدت عوارض جانبی را نیز افزایش دهد.

درمان دارویی هدفمند

درمان هدفمند برای سرطان از داروهایی استفاده می‌کند که به مواد شیمیایی خاص در سلول‌های سرطانی حمله می‌کنند. با مسدود کردن این مواد شیمیایی، درمان‌های هدفمند می‌توانند باعث مرگ سلول‌های سرطانی شوند. برای سرطان مری، درمان هدفمند ممکن است با شیمی‌درمانی ترکیب شود، به‌ویژه برای سرطان‌های پیشرفته‌ای که با جراحی قابل برداشتن نیستند یا برای سرطان‌هایی که پس از درمان عود می‌کنند. برخی از این درمان‌های هدفمند تنها در افرادی مؤثر هستند که سلول‌های سرطانی آن‌ها تغییرات خاصی در DNA دارند. برای تعیین اینکه آیا این داروها برای شما مفید هستند یا خیر، سلول‌های سرطانی شما ممکن است در آزمایشگاه آزمایش شوند.

ایمونوتراپی

ایمونوتراپی سرطان یک درمان دارویی است که به سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند تا سلول‌های سرطانی را از بین ببرد. سیستم ایمنی با حمله به میکروب‌ها و سایر سلول‌هایی که نباید در بدن باشند، با بیماری‌ها مبارزه می‌کند. سلول‌های سرطانی با پنهان شدن از سیستم ایمنی بدن زنده می‌مانند. ایمونوتراپی به سلول‌های سیستم ایمنی کمک می‌کند تا سلول‌های سرطانی را پیدا کرده و از بین ببرند. برای سرطان مری، ایمونوتراپی گاهی اوقات قبل یا بعد از جراحی استفاده می‌شود. همچنین، ممکن است برای درمان سرطان‌های پیشرفته‌ای که با جراحی قابل برداشتن نیستند یا برای سرطان‌هایی که پس از درمان عود می‌کنند، به کار رود.

درمان عوارض سرطان مری

سرطان مری گاهی به اندازه ای بزرگ می شود که مری را باریک می کند. می تواند باعث مشکل در بلع شود. درمان های این عارضه می تواند شامل موارد زیر باشد:

رفع انسداد مری. اگر سرطان مری باعث تنگ شدن مری شما شده باشد، جراح ممکن است از آندوسکوپ و ابزارهای مخصوص برای قرار دادن یک لوله فلزی به نام استنت استفاده کند. استنت مری را باز نگه می‌دارد تا عبور غذا راحت‌تر شود. گزینه‌های دیگر درمانی شامل جراحی، پرتودرمانی، شیمی‌درمانی، لیزر درمانی و فتودینامیک درمانی هستند.

تامین تغذیه. اگر در بلع مشکل دارید یا قرار است عمل جراحی مری انجام دهید، پزشک ممکن است توصیه کند که از لوله تغذیه استفاده کنید. لوله تغذیه اجازه می‌دهد تا تغذیه مستقیماً به معده یا روده کوچک شما منتقل شود، که به مری شما زمان می‌دهد تا پس از درمان سرطان بهبود یابد.

درمان تسکینی برای سرطان مری

مراقبت تسکینی. مراقبت تسکینی نوع خاصی از مراقبت‌های بهداشتی است که به شما کمک می‌کند در هنگام ابتلا به یک بیماری جدی احساس بهتری داشته باشید. اگر سرطان دارید، مراقبت‌های تسکینی می‌تواند به تسکین درد و سایر علائم کمک کند. این نوع مراقبت توسط تیمی از متخصصان بهداشتی، از جمله پزشکان، پرستاران و سایر متخصصان آموزش‌دیده ارائه می‌شود. هدف تیم مراقبت، بهبود کیفیت زندگی برای شما و خانواده‌تان است. درمان‌های مکمل و جایگزین نمی‌توانند سرطان مری را درمان کنند، اما می‌توانند به تسکین درد و سایر علائم کمک کنند. این درمان‌ها را می‌توان همراه با مراقبت‌های پزشک استفاده کرد تا بهبود کلی وضعیت بیمار را افزایش دهند.

گزینه ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • طب سوزنی
  • تصاویر هدایت شده
  • هیپنوتیزم
  • ماساژ دادن
  • تکنیک های آرامش بخش

درمان عوارض سرطان مری

سخن پایانی

اگر علائمی دارید که شما را نگران می کند، با یک پزشک قرار ملاقات بگذارید. اگر پزشک شما فکر می کند که ممکن است سرطان مری داشته باشید، ممکن است به یک دکتر متخصص در درمان بیماری ها و شرایط سیستم گوارشی به نام متخصص گوارش ارجاع داده شوید. اگر تشخیص سرطان داده شود، ممکن است به دکتری که متخصص در درمان سرطان است ارجاع داده شوید که آنکولوژیست نامیده می شود. شما می توانید از طریق همین سایت یا تماس با کلینیک دکتر حسین ضیایی فوق تخصص گوارش و کبد بزرگسالان با ما در ارتباط باشید و از خدمات کلینیک بهمرمند شوید. همچنین شما می‌توانید سوالات و نظرات خود را در بخش دیدگاه‌ها با ما به اشتراک بگذارید. دکتر حسین ضیائی در اولین فرصت به سوالات شما پاسخ خواهند داد.

سوالات متداول سرطان مری

آیا سرطان مری باعث مرگ می شود؟

سرطان مری حدود 5 درصد از مرگ و میر های ناشی از سرطان را در بر می گیرد. و در آن سرطان سلول های سنگفرشی مری سهم بیشتری در مرگ و میر ناشی از سرطان را دارا هستند.

سرطان مری بدخیم درمان دارد؟

بله، با پیشرفت علم پزشکی و تجهیزات جدید درمان قطعی سرطان مری وجود دارد. درمان هدفمند نیز برای این بیماری در نظر گرفته شده است.

سرطان مری قابل درمان است؟

بله،کاملا قابل درمان است. در متن مقاله اشاره کامل به روش های درمانی شده است.

آیا سرطان مری کشنده است؟

بله، در نوع بدخیم این نوع سرطان می تواند کشنده باشد. و کمتر از 5 سال بیمار جان خود را از دست می دهد.

سن ابتلا به سرطان مری چند است؟

رده سنی افراد مبتلا به سرطان مری 45 الی 70 سال می باشد. علاوه بر سن، جنسیت نیز بر میزان مبتلایی موثر است. بطوری که مردان 3 الی 4 برابر بیشتر از زنان به این نوع سرطان مبتلا می شوند.

طول عمری سرطان مری بدخیم چقدر است؟

اگر بیماران در مراحل ابتدای بیماری خود به پزشک مراجعه کنند و درمان خود را آغاز کنند، شانس بیمار برای زندگی تا 5 سال بعد از درمان بخوبی تضمین شده است. و این بیماران احتمال مداوایی دارند. خوشبختانه امید به زندگی در طی 20 سال گذشته در میان مبتلایان سرطان مری روبه افزایش بوده است.

سرطان مری چگونه بوجود می آید؟

در متن مقاله جواب این سوال به صورت مفصل داده شده است.

Mayoclinic.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *