زخم اثنی عشر چیست؟

زخم اثنی عشر چیست؟

زخم اثنی عشر چیست؟ آیا زخم اثنی عشر خطرناک است؟ داروی زخم اثنی عشر چیست؟ درد اثنی عشر کجاست؟ اثنی عشر کجای بدن است؟ علائم ورم اثنی عشر چیست؟ برای زخم اثنی عشر چی بخوریم؟ میوه های مفید برای زخم اثنی عشر چیست؟ درمان قطعی برای زخم اثنی عشرچیست؟ این ها بخشی از سوالاتی است که کاربران بدنبال آن هستند و ما در این مقاله سعی داریم به این سوالات پاسخ دهیم.

زخم اثنی عشر چیست؟

زخم اثنی عشر(دوازدهه) به انگلیسی Duodenal ulcer گفته می شود. اثنی عشر در بخش ابتدایی روده کوچک، درست پس از معده قرار دارد. زخم دوازدهه یک زخم گوارشی است که در پوشش دوازدهه شکل می‌گیرد. همچنین ممکن است زخم معده نیز داشته باشید. زخم‌های معده و زخم‌های دوازدهه هر دو از انواع زخم‌های گوارشی هستند. اگر به یکی از این زخم‌ها دچار شوید، به آن بیماری زخم گوارشی گفته می‌شود. این زخم‌ها اغلب باعث درد در قسمت بالای شکم، دقیقاً زیر استخوان سینه می‌شوند. زخم‌ها معمولاً پس از درمان طی چند هفته بهبود می‌یابند.

زخم اثنی عشر چیست؟

اثنی عشر کجای بدن است؟

اثنی عشر (دوازدهه) بخش ابتدایی روده کوچک است که بلافاصله پس از معده قرار دارد. این قسمت بخش ابتدایی روده کوچک است و مواد غذایی پس از ترک معده وارد اثنی عشر می‌شوند تا در آنجا فرآیند هضم و جذب مواد غذایی شروع شود.

درد اثنی عشر کجاست؟

درد ناشی از زخم اثنی عشر معمولاً در قسمت بالایی شکم احساس می‌شود، این درد دقیقاً در زیر استخوان جناغ (استخوان سینه) ممکن است به صورت سوزش یا درد مبهم باشد و گاهی به پشت نیز گسترش یابد. درد معمولاً پس از خوردن غذا یا زمانی که معده خالی است، بیشتر می‌شود و گاهی با خوردن غذا یا مصرف داروهای ضد اسید کاهش می‌یابد.

درد اثنی عشر کجاست؟

علائم زخم اثنی عشر چیست؟

اگر زخم دوازدهه داشته باشید، ممکن است:

  • کاهش وزن
  • حالت تهوع
  • احساس سیری و نفخ پس از غذا خوردن
  • درد در ناحیه شکم (معده یا بخش میانی شکم)

درد معده شما ممکن است گاهی بیاید و برود. اغلب این درد با خوردن غذا یا مصرف داروهای ضداسید تسکین می‌یابد، اما گاهی اوقات غذا می‌تواند درد را تشدید کند. گاهی اوقات، زخم ممکن است باعث عوارض جدی شود. اگر دچار درد شدیدی در معده شده‌اید که از بین نمی‌رود یا اگر در استفراغ یا مدفوع خود خون مشاهده کردید یا رنگ آن‌ها سیاه بود، به اورژانس مراجعه کنید.

علت زخم اثنی عشر چیست؟

زخم دوازدهه معمولاً به دلیل وجود باکتری‌ای به نام هلیکوباکتر پیلوری (H. pylor)  ایجاد می‌شود. این باکتری به پوشش داخلی معده و دوازده حمله می کند و سلول های دیواره را نسبت به اسید معده آسیب پذیر می کند. اگر این پوشش محافظ آسیب ببیند، زخم ایجاد می‌شود. در  برخی موارد داروهایی مانند ایبوپروفن و آسپیرین نیز می‌توانند باعث ایجاد زخم دوازدهه شوند. این داروها گاهی ممکن است به پوشش محافظ آسیب برسانند و باعث ایجاد زخم توسط اسید معده شوند.

عواملی در سبک زندگی وجود دارند که ممکن است احتمال ابتلا به زخم دوازدهه را افزایش دهند، از جمله:

  • سیگار کشیدن
  • استرس و اضطراب
  • مصرف بیش از حد الکل

با این حال، این عوامل معمولاً علت اصلی زخم‌های دوازدهه نیستند.

علت زخم اثنی عشر چیست؟

آیا زخم اثنی عشر خطرناک است؟

زخم اثنی عشر در اکثر موارد قابل درمان است، اما اگر درمان نشود می‌تواند خطرناک باشد. عوارض جدی آن شامل خونریزی داخلی، سوراخ شدن دیواره روده و انسداد روده است. درصورت مشاهده علائمی مانند درد شدید شکم، استفراغ یا مدفوع خونی یا سیاه‌رنگ حتما به پزشک مراجعه کنید.

داروی زخم اثنی عشر چیست؟

برای درمان زخم اثنی عشر، معمولاً از داروهای زیر استفاده می‌شود:

آنتی‌بیوتیک‌ها: اگر زخم ناشی از باکتری هلیکوباکتر پیلوری باشد، ترکیبی از آنتی‌بیوتیک‌ها مانند آموکسی‌سیلین، کلاریترومایسین یا مترونیدازول برای از بین بردن باکتری تجویز می‌شود.

محافظت‌کننده‌های مخاط معده: برای محافظ از پوشش روده و معده از دارویی مانند سوکرالفیت استفاده می کنند، که به بهبود سریع‌تر زخم ها کمک می‌کنند.

مهارکننده‌های پمپ پروتون (PPIs) : داروهایی مانند امپرازول، لانزوپرازول و پنتوپرازول تولید اسید معده را کاهش می‌دهند تا بهبود زخم تسریع شود.

آنتاگونیست‌های گیرنده: H2  داروهایی مانند رانیتیدین و فاموتیدین که تولید اسید معده را کاهش می‌دهند.

آنتی‌اسیدها: این داروها اسید معده را خنثی کرده و به تسکین سریع درد کمک می‌کنند.

داروی زخم اثنی عشر چیست؟

برای زخم اثنی عشر چی بخوریم؟

برای درمان زخم اثنی عشر، رعایت رژیم غذایی مناسب می‌تواند به کاهش علائم و تسریع درمان کمک کند. برخی غذاها و نکات تغذیه‌ای مناسب برای این شرایط عبارتند از:

  • غذاهای کم‌چرب: مصرف غذاهای سبک و کم‌چرب مانند مرغ بدون پوست، ماهی، تخم‌مرغ، و لبنیات کم‌چرب به کاهش تحریک معده کمک می‌کند.
  • میوه‌ها و سبزیجات: میوه‌هایی مانند موز، سیب بدون پوست و سبزیجات پخته مانند هویج و کدو مفید هستند. از میوه‌های اسیدی مانند پرتقال و لیمو پرهیز کنید.
  • غلات کامل: مصرف نان و غلات کامل مانند جو دوسر ، برنج قهوه‌ای و نان سبوس‌دار به بهبود زخم کمک می‌کند.
  • ماست پروبیوتیک: ماست حاوی پروبیوتیک‌ها می‌تواند به بهبود زخم و از بین بردن باکتری هلیکوباکتر پیلوری کمک کند.
  • آب کافی: مصرف مقدار کافی آب به حفظ سلامتی دستگاه گوارش و جلوگیری از تحریک معده کمک می‌کند.

غذاهایی که باید پرهیز کنید:

  • الکل
  • غذاهای تند و چرب
  • کافئین (قهوه، چای، نوشابه)
  • غذاهای اسیدی (گوجه‌فرنگی، مرکبات)

بهتر است ازوعده‌های غذایی کوچک و مکرر استفاده کنید و از خوردن وعده‌های سنگین دوری کنید.

سخن پایانی

شما می توانید از طریق همین سایت یا تماس تلفنی با کلینیک دکتر حسین ضیائی فوق تخصص گوارش و کبد بزرگسالان با ما در ارتباط باشید و از خدمات کلینیک بهرمند شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *