آزمایش بلع باریوم چیست؟ عوارض بلع باریوم چه مواردی می باشد؟چرا از روش بلع باریوم استفاده می کنیم؟ آیا انجام آزمایش بلع باریوم در دوران بارداری خطرناک است؟ برخی از عوارض جانبی جدی پس از آزمایش بلع باریوم چیست؟ در بین دو روش آندوسکوپی و بلع باریوم کدامیک بهتراست؟اینها بخشی از سوالات پرتکراری است که کاربران به دنبال آن هستند در این مقاله سعی داریم به این سوالات بپردازیم
فهرست مطالب
آزمایش بلع باریوم چیست؟
بلع باریوم به انگلیسی Barium swallowing یک تست تصویربرداری خاص است که با استفاده از باریوم و اشعه ایکس، تصاویر دقیقی از بخش بالایی دستگاه گوارش شامل دهان، پشت گلو، مری، معده و قسمت اول روده کوچک ایجاد میکند. این آزمایش به پزشک امکان میدهد تا در زمان بلع باریوم توسط شما از طریق یک اشعه ایکس خاص بنام فلوروسکوپی از اندام های داخلی شما عکسبرداری انجام دهد. فلوروسکوپی، که نوعی فیلم اشعه ایکس است، اغلب در این آزمایش بهکار میرود تا تصاویر متحرک از فرآیند بلع به دست آورد.
تست بلع باریوم برای چه مواردی کاربرد دارد؟
یک تست بلع باریوم ممکن است برای بررسی و تشخیص مشکلات در حلق و مری انجام شود. ممکن است نیاز به این تست داشته باشید اگر پزشک شما مشکوک به موارد زیر باشد:
- التهاب
- زخمها
- وریدهای بزرگ شده (واریس مری)
- تومورهای سرطان و غیر سرطانی
- بیماری رفلاکس معده به مری (GERD)
- فتق هیاتال، که به معنای جابجایی معده به داخل مری است.
- اختلالات عضلانی مانند دشواری در بلع (دیسفاژی) یا اسپاسمها
- مشکلات ساختاری مانند کیسهها (diverticula)، تنگیها (strictures) یا رشد غیرعادی (polyps)
- آشالازی، که حالتی است که عضله اسفنکتر پایینی مری شل نمیشود و اجازه نمیدهد غذا به معده وارد شود.
پزشک شما ممکن است به دلایل دیگری نیز توصیه کند که این تست انجام شود.
آیا انجام آزمایش بلع باریوم در دوران بارداری خطرناک است؟
در صورت بارداری نباید از آزمایش بلع باریوم استفاده کنید. قرار گرفتن در معرض اشعه در دوران بارداری ممکن است منجر به صدمه های مادرزادی به فرزند شود. اگر باردار هستید یا احتمال بارداری را می دهید به پزشک خود بگویید.
چه زمانی باید از آزمایش بلع باریوم خودداری کرد؟
در صورت داشتن هر یک از موارد زیر باید از آزمایش بلع باریوم پرهیز کنید:
- انسداد در روده یا یبوست شدید
- پارگی یا سوراخ در مری یا روده
- مشکلات شدید در بلع. ممکن است که باریوم به طور تصادفی وارد ریه ها شود (آسپیراسیون).
بسته به وضعیت سلامتی خاص خود ممکن است خطرات دیگری نیز داشته باشید. اگر به داروها، رنگ های کنتراست، بی حسی موضعی، پد یا لاتکس حساسیت دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.
برخی از عوارض جانبی جدی پس از آزمایش بلع باریوم چیست؟
در صورت بروز هریک از علائم زیر فوراً فوراً با پزشک خود تماس بگیرید:
- تب
- درد یا تورم شکم
- مدفوع هایی که اندازه آنها کوچکتر از حد معمول است
- در حرکات روده مشکل دارید یا قادر به اجابت مزاج یا دفع گاز نیستید
انواع روش های بلع باریوم را نام ببرید و هرکدام را توضیح دهید؟
انواع روش بلع باریوم به شرح زیر است:
آزمایش باریوم اسوآلو (Barium swallow)چیست و در چه مواردی کاربرد دارد؟
در آزمایش به روش باریوم سوآلو برای تست و بررسی کردن مری و گلو کاربرد دارد و بیمار باید حدوداً 4 ساعت قبل از آزمایش می بایست ناشتا باشد. زمانی که بیمار بصورت ایستاده در حال نوشنیدن باریوم می باشد، عکس هایی در زوایای مختلف از فرد گرفته می شود و این آزمایش نهایتاً 30 دقیقه به طول می انجامد .
آزمایش باریوم میل(Barium Meal) چیست و در چه مواردی کاربرد دارد؟
در آزمایش به روش باریوم میل برای بررسی معده و اثنی عشر کابرد دارد و بیمار باید 4 ساعت قبل از آزمایش ناشتا باشد و در برخی مواقع این آزمایش به دنبال باریوم سوالو انجام می شود. رادیولوژیست برای اینکه معده وسیع است باریوم و گاز را با یکدیگرترکیب می کند و به بیمار می دهند تا آن را بخورد. بعد از اینکه مایع خورده شد بیمار باید دراز کشیده تا بخش های مختلف معده و اثنی عشر به هنگام تصویربرداری کاملاً مشخص شود. مدت زمان این آزمایش نهایتاً 20 دقیقه می باشد.
آزمایش باریوم انما(Barium Enema) چیست و برای چه مواردی کاربرد دارد؟
برای بررسی وضعیت روده بزرگ از روش تنقیه باریوم (Barium Enema) استفاده میشود. در این روش، باید رودههای بیمار کاملاً تخلیه شده باشند. برای انجام این آزمایش، بیمار به پهلو دراز میکشد و یک لوله پلاستیکی نرم به داخل رکتوم وارد میشود. سپس محلول باریوم به داخل روده بزرگ تزریق می شود. در طول آزمایش، بیمار در حالتهای مختلفی قرار میگیرد تا تمامی قسمتهای روده بزرگ با محلول باریوم پوشانده شود. پس از این مرحله، مقدار کمی هوا به داخل روده بزرگ پمپ میشود تا رودهها باز شده و تصاویر واضحتری تهیه شود. این آزمایش حدود ۴۵ دقیقه طول میکشد و بیمار باید در این مدت صبور باشد تا رادیولوژیست بتواند تصاویر دقیق و کامل از روده بزرگ تهیه کند.
در بین دو روش آندوسکوپی و بلع باریوم کدامیک بهتراست؟
آندوسکوپی یک روش تهاجمی است و ممکن است برای برخی بیماران ناراحت کننده باشد. به همین منظور در بیشتر موارد آرامبخش تزریق می شود و معمولاً زمانی انتخاب میشود که نیاز به مشاهده دقیقتر دستگاه گوارش، نمونهبرداری، یا درمان وجود دارد. از سوی دیگر، بلع باریوم معمولاً برای تشخیصهای ابتدایی یا زمانی که بیمار قادر به تحمل آندوسکوپی نیست، مناسبتر است. این روش نسبت به آندوسکوپی دقت کمتری داشته و امکان نمونه برداری وجود ندارد. پزشک بر اساس شرایط خاص بیمار و نوع بیماری، بهترین روش را توصیه میکند.
چرا در آزمایش بلع باریم از محلول باریوم استفاده می شود؟
باریوم یک ماده حاجب(نور یا اشعه را جذب می کند) است که به خوبی اشعه ایکس را جذب میکند و به این ترتیب، قسمتهایی از دستگاه گوارش که با باریوم پوشیده شدهاند، در تصاویر اشعه ایکس به صورت واضح دیده میشوند.
شما می توانید از طریق همین سایت یا تماس تلفنی با کلینیک دکتر حسین ضیائی فوق تخصص گوارش و کبد بزرگسالان با ما در تماس باشید و از خدمات کلینیک بهرمند شوید.