آندوسکوپی کپسولی به انگلیسی endoscopy capsule روشی است که در آن از یک دوربین کوچک و بیسیم برای تصویربرداری از دستگاه گوارش استفاده میشود. این دوربین درون یک کپسول به اندازه یک قرص ویتامین قرار دارد. پس از بلعیدن کپسول، آن از میان دستگاه گوارش عبور میکند و دوربین هزاران عکس از مسیر خود میگیرد. این تصاویر به یک ضبط کننده که بر روی کمربند بیمار بسته شده است، ارسال میشوند.
فهرست مطالب
روش آندوسکوپی کپسولی را برای چه مواردی می توان بکار برد؟
پیدا کردن علت خونریزی روده کوچک. این معمولی ترین دلیل برای انجام آندوسکوپی کپسولی است.
تشخیص بیماری های التهابی. آندوسکوپی کپسولی میتواند نواحی تحریکشده و ملتهب در روده کوچک را که ناشی از بیماریهایی مانند کرون یا کولیت اولسراتیو هستند، شناسایی کند.
تشخیص سرطان. آندوسکوپی کپسولی می تواند تومورها را در روده کوچک یا سایر قسمت های دستگاه گوارش نشان دهد.
تشخیص بیماری سلیاک. آندوسکوپی کپسولی گاهی برای تشخیص و مشاهده واکنشهای ایمنی بدن به مصرف گلوتن نیز به کار میرود.
تشخیص واریس مری. آندوسکوپی کپسولی می تواند در پیدا کردن رگ هایی که بدلیل مشکلات کبدی متورم شده اند را پیدا کند.
غربالگری پولیپ. برخی از سندرمهای ارثی میتوانند منجر به تشکیل پولیپ در روده کوچک شوند. آندوسکوپی کپسولی میتواند این پولیپها را مورد بررسی قرار دهد.
آیا روش آندوسکوپی کپسولی خطرناک است؟
آندوسکوپی کپسولی یک روش ایمن است که خطرات کمی دارد. با این حال، ممکن است کپسول به جای دفع طبیعی طی چند روز، در دستگاه گوارش گیر کند. این مشکل بیشتر در افرادی رخ میدهد که دچار شرایطی هستند که باعث تنگی یا باریک شدن بخشی از دستگاه گوارش میشود. این شرایط شامل وجود تومور، بیماری کرون یا جراحیهای قبلی در آن ناحیه است.
اگر دچار درد شکم هستید یا در معرض خطر تنگی در روده خود قرار دارید، ممکن است قبل از انجام آندوسکوپی کپسولی، نیاز به انجام سی تی اسکن برای بررسی وجود ناحیه باریک داشته باشید. حتی اگر سی تی اسکن نشاندهنده تنگی نباشد، باز هم احتمال کمی وجود دارد که کپسول در روده گیر کند.
اگر کپسول در اجابت مزاج دفع نشود و علائم خاصی مشاهده نشود، پزشک ممکن است تصمیم بگیرد که به کپسول زمان بیشتری بدهد تا از بدن خارج شود. با این حال، اگر کپسول علائمی مانند درد یا ناراحتی ایجاد کند، این میتواند نشاندهنده مسدود شدن روده باشد. در چنین مواردی، ممکن است نیاز به جراحی یا استفاده از روشهای معمول آندوسکوپی برای برداشتن کپسول بسته به محل گیرکردن آن باشد.
قبل از استفاده از کپسول چه کارهایی باید انجام دهیم؟
برای کمک به دوربین در گرفتن تصاویر واضح از دستگاه گوارش، از شما خواسته میشود که حداقل ۱۲ ساعت قبل از عمل، از خوردن و آشامیدن خودداری کنید. ممکن است نیاز باشد قبل از انجام آندوسکوپی کپسولی، ملین مصرف کنید تا روده کوچک شما تمیز شود و کیفیت تصاویر دوربین کپسول بهبود یابد. همچنین ممکن است از شما خواسته شود که برخی داروها را قبل از عمل مصرف نکنید.
آندوسکوپی کپسولی چگونه کار می کند؟
در روز انجام آندوسکوپی کپسولی، پزشک روش را با شما هماهنگ میکند. ممکن است از شما خواسته شود پیراهن خود را بردارید تا نوارهای چسبندهای روی شکم شما قرار گیرد. هر نوار شامل سیمهایی است که به یک ضبط کننده متصل میشوند. برخی دستگاهها از نوارها استفاده نمیکنند. ضبط کننده روی کمربند مخصوصی که دور کمر شما بسته میشود، نصب میشود. دوربین کپسول تصاویر را به نوارهای روی شکم شما ارسال میکند و این نوارها دادهها را به ضبط کننده منتقل میکنند. ضبط کننده تصاویر را جمعآوری و ذخیره میکند. پس از آمادهسازی ضبط کننده، کپسول دوربین را با آب میبلعید. پوشش لغزندهای که بر روی کپسول است، بلع آن را آسان میکند و پس از قورت دادن، معمولاً حس نمیشود.
بعد از بلعیدن کپسول چه نکاتی را می بایست رعایت کنیم؟
پس از انجام آندوسکوپی کپسولی، میتوانید به فعالیتهای روزانه خود برگردید و رانندگی کنید. بسته به نوع شغلتان، ممکن است قادر باشید به محل کار خود برگردید. پزشک میتواند به شما بگوید که چه کارهایی را نباید انجام دهید. این محدودیتها ممکن است شامل فعالیتهای شدید مانند دویدن و پریدن باشد.
دو ساعت پس از قورت دادن کپسول، میتوانید شروع به نوشیدن مایعات شفاف کنید. پس از چهار ساعت، میتوانید یک ناهار سبک یا میانوعده میل کنید، مگر اینکه پزشک شما دستور دیگری داده باشد. آندوسکوپی کپسولی پس از گذشت هشت ساعت یا زمانی که کپسول دوربین را پس از اجابت مزاج در توالت دیدید، هر کدام که زودتر اتفاق بیفتد، به پایان میرسد. پس از اتمام روش، وصلهها و ضبطکننده را از بدنتان خارج کنید، آنها را در یک کیسه بستهبندی کنید و دستورالعملهای بازگرداندن دستگاه را دنبال کنید. میتوانید کپسول دوربین را در توالت بریزید.
پس از پایان این روش، ممکن است بدن شما ظرف چند ساعت یا چند روز کپسول دوربین را دفع کند، زیرا زمان دفع کپسول در هر فرد متفاوت است. اگر کپسول را در توالت طی دو هفته مشاهده نکردید، با پزشک خود تماس بگیرید. ممکن است نیاز به انجام عکسبرداری با اشعه ایکس برای بررسی باقیمانده کپسول در بدن شما باشد.
نتایج حاصل از آندوسکوپی کپسولی
دوربین مورد استفاده در آندوسکوپی کپسولی در حین عبور از دستگاه گوارش هزاران عکس رنگی می گیرد. تصاویر با نرم افزار مخصوص به کامپیوتر ارسال می شوند. سپس کامپیوتر تصاویر را کنار هم قرار می دهد تا یک ویدیو بسازد. پزشک شما این ویدئو را تماشا می کند تا به دنبال مناطق غیرعادی در دستگاه گوارش شما باشد. ممکن است چند روز تا یک هفته یا بیشتر طول بکشد تا نتایج آندوسکوپی کپسول شما به دست آید.
شما می توانید جهت بهره مندی از خدمات درمانی ما از طریق همین سایت یا تماس تلفنی با کلینیک دکتر حسین ضیائی فوق تخصص گوارش و کبد بزرگسالان با ما در تماس باشید.
سوالات متداول
تفاوت میان آندوسکوپی معمولی با آندوسکوپی کپسولی چیست؟
آندوسکوپی معمولی شامل عبور دادن یک لوله بلند و انعطاف پذیر مجهز به دوربین فیلمبرداری از گلو یا از طریق راست روده است. ولی آندوسکوپی کپسولی در اندازه یک قرص ویتامینه که بیمار آن را می بلعد و در مسیر سیستم گوارشی حرکت می کند و عکس برداری انجام می دهد و سپس از طریق دفع خارج می شود.