هپاتیت A چیست؟ علت، علائم و درمان آن

هپاتیت A چیست؟و چگونه دچار این بیماری می شویم؟

هپاتیت A یک عفونت کبدی بسیار مسری است که توسط ویروسی بنام هپاتیت A ایجاد می شود. این ویروس یکی از چندین نوع ویروس هپاتیت است که باعث التهاب کبد می شود و بر عملکرد کبد شما تأثیر می گذارد. شما به احتمال زیاد به هپاتیت A از غذا یا آب آلوده یا تماس نزدیک با فرد یا شیء آلوده مبتلا می شوید. در موارد خفیف هپاتیت آ نیازی به درمان ندارند و توسط سیستم ایمنی بدن از بین می رود. اکثر افرادی که آلوده هستند، بدون آسیب دائمی به کبد بهبود می یابند. رعایت بهداشت، از جمله شستن مکرر دست ها، می تواند از انتشار ویروس جلوگیری کند. واکسن هپاتیت A می تواند از هپاتیت آ محافظت کند.

علائم هپاتیت A شامل چه مواردی است؟

علائم هپاتیت آ معمولاً 2 تا 7 هفته پس از ابتلا به ویروس ظاهر می شود. اما همه افراد مبتلا به هپاتیت آ هیچ علائمی ندارند. علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • خستگی و ضعف غیرمعمول
  • حالت تهوع و استفراغ و اسهال ناگهانی
  • درد یا ناراحتی شکم (ناحیه کبد)
  • مدفوع خاکستری رنگ
  • از دست دادن اشتها
  • تب با درجه پایین
  • ادرار قهوه ای رنگ
  • درد در ناحیه مفاصل
  • زرد شدن پوست و سفیدی چشم (یرقان)
  • خارش شدید

این علائم ممکن است نسبتاً خفیف باشند و در عرض چند هفته از بین بروند. با این حال، گاهی اوقات، هپاتیت A منجر به یک بیماری شدید می شود که چندین ماه طول می کشد.

علائم هپاتیت A شامل چه مواردی است؟

به چه علت به هپاتیت A دچار می شویم؟

هپاتیت آ توسط ویروسی ایجاد می شود که سلول های کبد را آلوده کرده و باعث التهاب می شود. التهاب می تواند بر نحوه عملکرد کبد شما تأثیر بگذارد و باعث سایر علائم هپاتیت A شود. ویروس زمانی وارد بدن فرد می شود، که مدفوع آلوده، حتی مقادیر اندک، وارد دهان شخص شود. هنگامی که چیزی آلوده به مدفوع آلوده می خورید یا می نوشید ممکن است به هپاتیت آ مبتلا شوید. همچنین ممکن است از طریق رابطه جنسی با فردی مبتلا به هپاتیت A به عفونت مبتلا شوید. این ویروس می تواند چند ماه روی سطوح زنده بماند. ویروس از طریق تماس اتفاقی یا از طریق عطسه یا سرفه پخش نمی شود.

در اینجا برخی از راه های خاص انتشار ویروس هپاتیت A آورده شده است:

  • خوردن غذاهایی که توسط فردی مبتلا به ویروس تهیه می شود و پس از استفاده از توالت دست های خود را به طور کامل نمی شویید
  • نوشیدن آب آلوده
  • خوردن غذای شسته شده در آب آلوده
  • خوردن صدف خام حاصل از آب آلوده به فاضلاب
  • تماس نزدیک با فردی که مبتلا به ویروس است(حتی اگر آن فرد هیچ علامتی نداشته باشد).
  • داشتن رابطه جنسی با فردی که این ویروس را دارد

چه عواملی خطر هپاتیت A را افزایش می دهد؟

اگر شما در معرض خطر هپاتیت A هستید:

  • سفر یا کار در مناطقی از جهان که هپاتیت A شایع است
  • با فرد دیگری که هپاتیت آ دارد زندگی کنید
  • مردی که با دیگرمردان تماس جنسی دارد
  • هر نوع تماس جنسی با فردی که هپاتیت آ دارد داشته باشید
  • HIV مثبت هستند
  • بی خانمان هستند
  • اعتیاد به مواد تزریقی یا داروهای تفریحی

عوارض ناشی از هپاتیت A چیست؟

برخلاف سایر انواع هپاتیت ویروسی، هپاتیت A باعث آسیب طولانی مدت کبدی نمی شود و به یک عفونت مداوم (مزمن) تبدیل نمی شود. در موارد خیلی کم، هپاتیت A می تواند باعث از دست دادن ناگهانی (حاد) عملکرد کبد، به ویژه در افراد مسن یا افراد مبتلا به بیماری های مزمن کبدی شود. نارسایی حاد کبدی نیاز به بستری در بیمارستان برای نظارت و درمان دارد. برخی از افراد مبتلا به نارسایی حاد کبد ممکن است نیاز به پیوند کبد داشته باشند.

تشخیص بیماری هپاتیت A

آزمایش خون برای بررسی علائم ویروس هپاتیت آ در بدن شما استفاده می شود. نمونه خون معمولاً از ورید بازوی شما گرفته می شود. برای آزمایش به آزمایشگاه فرستاده می شود.

تشخیص بیماری هپاتیت A

درمان هپاتیت A

هیچ درمان خاصی برای هپاتیت A وجود ندارد. بدن شما به خودی خود ویروس هپاتیت آ را از بین می برد. در بیشتر موارد هپاتیت آ، کبد طی شش ماه بدون آسیب بهبود می یابد.

درمان هپاتیت آ معمولا بر روی راحت نگه داشتن و کنترل علائم تمرکز دارد. می توانید با موارد زیر علائم را کنترل کنید:

غذا و مایعات کافی دریافت کنید. از یک رژیم غذایی سالم و متعادل استفاده کنید. سعی کنید به جای خوردن وعده های غذایی کامل، در طول روز میان وعده بخورید. برای دریافت کالری کافی، غذاهای پرکالری بیشتری مصرف کنید. به عنوان مثال، به جای آب، آب میوه یا شیر بنوشید. نوشیدن مایعات زیاد برای جلوگیری از کم آبی بدن مهم است، به خصوص اگر استفراغ یا اسهال رخ دهد.

از مصرف الکل خودداری کنید و با احتیاط از داروها استفاده کنید. کبد شما ممکن است در پردازش داروها و الکل مشکل داشته باشد. اگر هپاتیت دارید، الکل ننوشید. می تواند باعث آسیب کبدی شود. با پزشک خود در مورد تمام داروهایی که مصرف می کنید، از جمله داروهایی که بدون نسخه در دسترس هستند، صحبت کنید.

یک فرد مبتلا به هپاتیتA به چه شکل باید زندگی کند؟

اگر مبتلا به هپاتیت A هستید، می توانید اقداماتی را برای کاهش خطر انتقال ویروس به دیگران انجام دهید.

از فعالیت جنسی خودداری کنید. در صورت ابتلا به هپاتیت A از هرگونه فعالیت جنسی خودداری کنید. بسیاری از فعالیت های جنسی می تواند عفونت را به شریک زندگی شما سرایت دهد. کاندوم ها محافظت کافی را ارائه نمی دهند.

رعایت اصول بهداشتی. پس از استفاده از توالت و تعویض پوشک، دست های خود را کاملا بشویید. حداقل 20 ثانیه به شدت ماساژ دهید و خوب آبکشی کنید. دست های خود را با حوله یکبار مصرف خشک کنید.

عدم تهیه اغذیه برای دیگران. در حالی که به طور فعال آلوده هستید برای دیگران غذا تهیه نکنید. شما به راحتی می توانید عفونت را به دیگران منتقل کنید.

جمع بندی

هپاتیت آ (Hepatitis A) نوعی بیماری ویروسی است که کبد را تحت تأثیر قرار می‌دهد و توسط ویروس هپاتیت آ (HAV) ایجاد می‌شود. این بیماری معمولاً از طریق مصرف آب یا غذای آلوده یا تماس نزدیک با فرد آلوده منتقل می‌شود. شما می توانید جهت مشاوره و شروع مراحل درمانی خود از طریق همین سایت یا تماس تلفنی با کلینیک دکتر حسین ضیائی فوق تخصص گوارش و کبد بزرگسالان با ما در ارتباط باشید و از خدمات کلینیک بهرمند شوید. در ضمن در صورت داشتن هر گونه سوال و یا نظر خاص شما عزیزان می توانید در پایین همین مقاله با ما به اشتراک بگذارید، دکتر حسین ضیائی در اولین فرصت پاسخ شما را خواهند داد.

پرسش و پاسخ هپاتیت آ

افراد مبتلا به بیماری هپاتیت A چقدر عمر می کنند؟

علائم این بیماری معمولا 2 تا 7 هفته بعد از آلوده شدن بروز می کند و بیماری بعد از دوماه فروکش می کند. این بیماری در موارد نادر باعث مرگ می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *