هپاتیت C چیست؟ علت، علائم و راه های پیشگیری و درمان آن

هپاتیت Cچیست؟علت، علائم و راه های پیشگیری و درمان آن

هپاتیت C یک عفونت ویروسی است که منجر به التهاب و تورم کبد می‌شود. این بیماری می‌تواند باعث آسیب‌های جدی به کبد شود. ویروس هپاتیت (HCV) C از طریق تماس با خون آلوده منتقل می‌شود. داروهای ضد ویروسی جدیدترین گزینه درمانی برای بیشتر افرادی است که به هپاتیت C مزمن مبتلا هستند. این داروها اغلب قادرند هپاتیت C مزمن را به طور کامل درمان کنند. اما بسیاری از افراد مبتلا به هپاتیت C از ابتلای خود بی‌خبرند. این به این دلیل است که علائم این بیماری ممکن است تا چندین دهه ظاهر نشود. به همین دلیل، گروه ویژه خدمات پیشگیرانه ایالات متحده توصیه می‌کند که همه بزرگسالان بین 18 تا 79 سال برای هپاتیت C مورد غربالگری قرار گیرند.

علائم هپاتیت C در مردان و زنان

هر عفونت طولانی‌مدت هپاتیت C با یک مرحله حاد آغاز می‌شود. هپاتیت C حاد معمولاً تشخیص داده نمی‌شود، زیرا به ندرت علائمی ایجاد می‌کند. اگر در این مرحله علائمی ظاهر شوند، ممکن است شامل زردی، خستگی، حالت تهوع، تب و درد عضلانی باشند.

عفونت طولانی‌مدت با ویروس هپاتیت C به هپاتیت C مزمن معروف است. هپاتیت سی مزمن معمولاً سال‌ها بدون هیچ علامتی باقی می‌ماند. علائم تنها زمانی بروز می‌کنند که ویروس به حدی به کبد آسیب رسانده باشد که موجب ایجاد این علائم شود.

علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • با کوچکترین آسیب شروع به خونریزی می کند
  • به راحتی کبود می شود
  • خستگی
  • بی ا شتهایی
  • زرد شدن پوست (یرقان) این ممکن است در افراد سفید پوست بیشتر نشان داده شود. همچنین زرد شدن سفیدی چشم در افراد مختلف.
  • ادرار تیره رنگ
  • خارش پوست
  • تجمع مایع در ناحیه معده (آسیت)
  • تورم در پاها
  • کاهش وزن
  • گیجی، خواب آلودگی و تکلم نامفهوم (آنسفالوپاتی کبدی)
  • عروق خونی عنکبوتی مانند روی پوست(آنژیوم عنکبوتی)

عفونت حاد هپاتیت C همیشه به مرحله مزمن نمی‌رسد. برخی افراد پس از گذراندن مرحله حاد، ویروس را به طور طبیعی از بدن خود پاک می‌کنند که به این پدیده “پاکسازی ویروس خود به خودی” گفته می‌شود. همچنین، درمان ضد ویروسی می‌تواند به رفع هپاتیت C حاد کمک کند.

علائم هپاتیت C در مردان و زنان

علت بیماری هپاتیت C

عفونت هپاتیت سی توسط ویروس هپاتیت C  (HCV) ایجاد می شود. عفونت زمانی گسترش می یابد که خونی که دارای ویروس است وارد جریان خون فردی شود که مبتلا نشده است. در سراسر جهان، عفونت هپاتیت C به انواع مختلفی که به آنها ژنوتیپ گفته می‌شود، تقسیم‌بندی می‌شود. در مجموع، هفت ژنوتیپ و 67 زیرگروه شناسایی شده است. در ایالات متحده، شایع‌ترین ژنوتیپ هپاتیت C، نوع 1 است. هپاتیت C مزمن، صرف‌نظر از ژنوتیپ ویروس، به طور کلی یک مسیر مشابه را طی می‌کند. با این حال، درمان ممکن است بر اساس ژنوتیپ ویروس متفاوت باشد. خوشبختانه، داروهای ضد ویروسی جدیدتر قادر به درمان بسیاری از ژنوتیپ‌ها هستند.

چه کسانی می بایست غربالگری هپاتیت  Cانجام دهند؟

متخصصان تیم سلامت توصیه می کند که همه بزرگسالان 18 تا 79 ساله برای هپاتیت C غربالگری شوند. غربالگری برای افرادی که در معرض خطر بالای قرار گرفتن در معرض قرار دارند بسیار مهم است. این شامل:

  • هر کسی که تا به حال داروی غیرقانونی را تزریق کرده، خرخر کرده یا استنشاق کرده باشد.
  • هرکسی که آزمایش کبد غیر معمول داشته باشد نتیجه می دهد که علت آن پیدا نشده است.
  • نوزادان متولد شده از فردی که هپاتیت C دارد.
  • زنان باردار
  • کارکنان بیمارستان، مراکز بهداشتی و اورژانس که با خون در تماس بوده اند یا توسط سوزن گیر کرده اند.
  • شرکای جنسی هر کسی که مبتلا به عفونت هپاتیت سی باشد.
  • مردانی که با مردان رابطه جنسی دارند.
  • افراد مبتلا به هموفیلی که قبل از سال 1987 تحت درمان با فاکتورهای انعقادی قرار گرفتند.
  • افرادی که همودیالیز طولانی مدت داشته اند.
  • افرادی که قبل از سال 1992 خون یا پیوند عضو اهدا کردند.
  • افراد مبتلا به عفونت HIV.
  • هر کسی که در زندان بوده است.

چه کسانی می بایست غربالگری هپاتیت  Cانجام دهند؟

در مرحله نهایی بیماری کبد چه اتفاقی می افتد؟

عفونت هپاتیت سی که در طول سالیان متمادی ادامه می یابد می تواند عوارض جدی ایجاد کند، مانند:

سیروز کبدی. زخم(سیروز) کبدی ممکن است پس از چندین دهه عفونت هپاتیت سی ایجاد شود. زخم کبدی عملکرد کبد را تحت تاثیر قرار می دهد.

سرطان کبد. تعداد اندکی از افراد مبتلا به عفونت هپاتیت سی به سرطان کبد مبتلا می شوند.

نارسایی کبد. جای زخم زیاد می تواند باعث از کار افتادن کبد شود.

درمان دارویی هپاتیت سی

داروهای ضد ویروسی هپاتیت سی را درمان می کنند. آنها برای پاکسازی ویروس از بدن استفاده می شوند. هدف از درمان این است که حداقل 12 هفته پس از پایان درمان، ویروس هپاتیت سی در بدن یافت نشود.

برخی از داروهای ضد ویروسی جدیدتر، به نام اثر مستقیم، نتایج بهتر، عوارض جانبی کمتر و زمان درمان کوتاه‌تری دارند. درمان می تواند به اندازه هشت هفته کوتاه باشد. انتخاب داروها و طول درمان به ژنوتیپ هپاتیت C، آسیب دیدن کبد، سایر شرایط پزشکی و درمان های اولیه بستگی دارد. در طول درمان، تیم مراقبت از درمان برای پاسخ به داروها و عوارض جانبی مراقبت می کند. درمان با داروهای ضد ویروسی با اثر مستقیم معمولاً 12 هفته طول می کشد. با توجه به سرعت تحقیقات، درمان ها به سرعت در حال تغییر هستند. بنابراین بهتر است در مورد انتخاب های درمانی با یک متخصص کبد صحبت کنید.

آیا برای ویروس هپاتیت C واکسن وجود دارد؟

هیچ واکسنی برای هپاتیت سی وجود ندارد. اما یک متخصص احتمالاً واکسن هایی را علیه ویروس های هپاتیت A و B توصیه می کند. اینها ویروس هایی هستند که می توانند باعث آسیب کبدی شده و هپاتیت C را بدتر کنند.

آیا برای ویروس هپاتیت C واکسن وجود دارد؟

شیوه زندگی افراد مبتلا به بیماری هپاتیت C

برخی از تغییرات سبک زندگی می‌تواند به مدیریت هپاتیت سی کمک کند. این اقدامات می‌تواند به حفظ سلامت طولانی‌تر شما و محافظت از سلامت دیگران کمک کند:

نوشیدن الکل را متوقف کنید. الکل بیماری کبد را تسریع می کند.

از داروهایی که ممکن است باعث آسیب کبدی شوند استفاده نکنید. تمام داروهایی را که مصرف می کنید با پزشک خود مرور کنید. ممکن است لازم باشد داروهای خاصی مصرف نکنید.

از تماس دیگران با خون خود جلوگیری کنید. زخم هایی که دارید را بپوشانید. از تیغ یا مسواک مشترک استفاده نکنید. از اهدای خون، اعضای بدن یا منی خودداری کنید. به کارکنان امور درمانی بگویید که این ویروس را دارید.

قبل از داشتن رابطه جنسی به همسرتان در مورد عفونت خود بگویید. همیشه در حین مقاربت از کاندوم استفاده کنید.

شیوه زندگی افراد مبتلا به بیماری هپاتیت C

سخن پایانی

اگر عفونت هپاتیت C در شما تشخیص داده شود، ممکن است پزشک شما را به یک متخصص بیماری های کبدی به نام متخصص کبد ارجاع دهد. شما می توانید از طریق همین سایت یا تماس تلفنی به کلینیک دکتر حسین ضیائی فوق تخصص گوارش و کبد بزرگسالان با ما در تماس باشید و از خدمات کلینیک بهرمند شوید.

طول عمر افراد مبتلا به ویروس هپاتیت C چقدر است؟

طول عمر افراد مبتلا به هپاتیت سی به شدت به این موضوع وابسته است که بیماری در چه مرحله‌ای تشخیص داده شده و کبد تا چه حد آسیب دیده است. هپاتیت سی به خودی خود قابل درمان است، البته به شرط اینکه داروهای لازم به موقع تجویز و استفاده شوند و بیمار دچار آسیب شدید کبدی یا همان سیروز نشده باشد. اگرچه در افرادی که به سیروز کبدی مبتلا هستند، شانس درمان همچنان وجود دارد، اما سیروز نشان‌دهنده این است که بیماری به مرحله پیشرفته‌ای رسیده است.

درمان قطعی برای هپاتیت C چیست؟

متداولترین روش داروی درمانی هپاتیت سی روش DAA است. داروی سوفوسبوویر، لدیپاسویر، امبی تاسوویر، پاریتاپرویر و ریتوناویر از دیگر داروهای درمان هپاتیت سی هستند.

آیا هپاتیت C واگیر دار است؟

هپاتیت سی فقط از طریق آلوده شدن خون سالم از خون آلوده به ویروس و رابطه جنسی انتقال می یابد.

آیا هپاتیت سی همان ایدز است؟

خیر. عامل هپاتیت C ویروس HCV بوده و عامل بیماری ایدز ویروس HIV است.

شایعترین راه انتقال هپاتیت C چیست؟

تقریبا در همه موارد ویروس از طریق خون آلوده به یک فرد سالم انتقال می باید. ودر سایر روش ها مثل ادرار، مدفوع و اسپرم ،حجم زیادی از ویروس برای ایجاد عفونت منتقل نمی شود. تماس مداوم با یک فرد آلوده به ویروس بدون تماس خونی خطری نداشته و ویروس را انتقال نمی دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *